Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja — Ivan Cankar

  • Celovečerni igrano-animirano-dokumentarni film
  • 79’
biografski
  • 2018
  • Slovenija
FULL HD Podnapisi

V filmu odkrivamo življenje in konec nevreden velikega pisatelja, umetnika, Kurenta, Ivana Cankarja. Ko se oglasi njun genij, so ljudje preprosto očarani! Film nam skozi pripovedko Kurent prikaže vse bistvene sestavine Cankarjeve literature. Zgodbo o njegovem delu in življenju nam pripovedujejo poznavalci njegovega izjemnega opusa. Odlomke iz pripovedke Kurent interpretira Jurij Souček. Posebnost filma so tudi animirane sekvence, ki prikazujejo čas pred in takoj po koncu I. svetovne vojne, ko se pisateljevo razburkano življenje tudi konča, njegova smrt pa še vedno ostaja nepojasnjena.

Glavni lik v celovečernem dokumentarnem filmu je Ivan Cankar, naš prvi profesionalni pisatelj. Javni intelektualec, ki ni nikoli tiho. Rad se prepira, zmerja, pljuva, četudi po svojih ljudeh. Največkrat upravičeno, ker so etično vprašljivi. Večni upornik, večno v dolgovih, večno brez denarja, ki si ga kar naprej sposoja, moleduje za honorarje, največkrat za knjigo, ki je še ni napisal. Da bi prišel do njega, prodaja svoje risbe in rokopise. Nemalo denarja požene po grlu. In tukaj so še njegove ženske, fiktivne in resnične. V literaturi jih povzdiguje, v življenju zaničuje. Od njih beži, kot beži od odgovornosti. Odgovoren je samo za svoje fiktivne like. Umetnik pač. Tako kot Kurent, mitološko bitje - glasbenik, ki proda dušo hudiču - kar po smrti postane tudi Cankar. Mit. Cankar že za življenja velja za vrhunskega umetnika, kar je tudi Kurent – kadarkoli se oglasi njun genij, so ljudje očarani. Pa tudi zgroženi, sploh, ko se streznijo. Cankar Kurenta napiše v Sarajevu, komaj nekaj let pred atentatom na prestolonaslednika habsburške monarhije. Kurentova usoda, usoda umetnika nasploh - preganjanega, zaničevanega, nerazumljenega, podobno, kot je to danes -, preganja Cankarja vse življenje. To se simbolično konča z razpadom Avstro-Ogrske in ustanovitvijo Jugoslavije. Doleti ga smrt nevredna velikega pisatelja. Začne se mit o Cankarju.

vrstni red špice
Kurent
(glas)
Ivan Cankar
Rok Kurent
abecedni vrstni red

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent

koreografija

koreografka

animacija

glavna animatorka

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
vodja snemanja
organizatorica lokacij
producent digitalnega intermediata
kolorist
grafična oblikovalka

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
Premiera
2018
Premiera
30.08.2018 / DOKUDOC, Maribor, Slovenija
Alternativni naslovi
Druga Ivanova smrt (Ena ura za tisoč ur) (slovenščina) (delovni naslov)
Žanr
biografski
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,77:1 (16:9)
Trajanje in dolžina
79 minut
Barva
barvni (s črno-belimi inserti)
Zvok
stereo
Prikazovalni format
digitalni DCP
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
112,500.00 EUR

Stik z uredništvom