Stereotip

  • Celovečerni igrani film
  • 92'
drama, komedija
  • 1997
  • Slovenija

Marjetka že deset let živi z Maksom, ki je slikar, brezkompromisen konceptualist. Takrat, ko sta začela, je vse kazalo drugače: Maks je bil duhovit, šarmanten, pa talentiran in perspektiven, zato se je Marjetka zaposlila, da ju preživi do "slave in uspeha". No, duhovit je še danes, le slave in denarja ni od nikoder. Frazo, "enkrat mi bo ratal', boš videla", ponavlja iz dneva v dan. V filmu so še p

Marjetka že deset let živi z Maksom, ki je slikar, brezkompromisen konceptualist. Takrat, ko sta začela, je vse kazalo drugače: Maks je bil duhovit, šarmanten, pa talentiran in perspektiven, zato se je Marjetka zaposlila, da ju preživi do "slave in uspeha". No, duhovit je še danes, le slave in denarja ni od nikoder. Frazo, "enkrat mi bo ratal', boš videla", ponavlja iz dneva v dan. V filmu so še pesnik Srečko, ki ponareja poezijo, taksist, ki v sebi prav tako čuti klic umetnosti, pa posiljevalec, ki pravzaprav nabira izkušnje za gledališko predstavo, Maksova mama, operna pevka na delu v tujini, in Vilma, Marjetkina zakompleksana prijateljica. Skratka, sami umetniki, ali kot pravi Maks v svoji viziji: "Slovenija - dežela umetnikov". In ko Marjetka nekaj dni po 30. rojstnem dnevu, polna dvomov v takšen način življenja, ki ji ni po godu, spozna, da Maks ni le nepopravljivi boem, lenuh in sarkast, temveč tudi kurbir, se odloči, da bo spremenila svoje življenje. In to zelo radikalno. Namesto njemu, uspe njej.

Režija Damjan Kozole
Zasedba Roberto Magnifico, Tina Gorenjak, Emil Cerar
Nagrade 1 nagrada

scenarij

scenarist
scenarist

režija

režiser

produkcija

producent

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažerka

scenografija

scenograf

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
direktor filma
snemalec zvoka

produkcija

produkcija
soprodukcija
Stopova nagrada za igralca/igralko leta (žirije)
za najboljšega igralca/igralko
1998
Celovečerni filmi
Festivalska projekcija
1998
Alternativni naslovi
Stereotype (angleščina)
Žanr
drama, komedija
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
92' / 2498 metrov
Barva
barvni
Zvok
stereo
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
519,708.00 EUR

Stik z uredništvom