Sinovi burje

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 63'
  • 2021
  • Slovenija

Sinovi burje govori o kraškem ovčarju Krasu, ki postane pastirski pes. Film ga spremlja od skotitve prek prve vzgoje, kjer ga njegov vzreditelj Emil, po starodavni pastirski metodi pripravlja, da bo nekoč samostojno prevzel čredo. Po 2 mesecih ga prevzame družina Kržič, ki jim je medvedka, leto pred tem, na paši ubila kraško ovčarko. Krasa tam prevzame mladi in za delo s psi izredno nadarjeni Jože

Sinovi burje govori o kraškem ovčarju Krasu, ki postane pastirski pes. Film ga spremlja od skotitve prek prve vzgoje, kjer ga njegov vzreditelj Emil, po starodavni pastirski metodi pripravlja, da bo nekoč samostojno prevzel čredo. Po 2 mesecih ga prevzame družina Kržič, ki jim je medvedka, leto pred tem, na paši ubila kraško ovčarko. Krasa tam prevzame mladi in za delo s psi izredno nadarjeni Jožef, ki ga v enem letu dokončno izšola za pastirskega psa. Film vzporedno govori tudi o drugem slovenskem sinu burje – slovenskem volku. V svet volka gledalca popelje priznan slovenski biolog dr. Miha Krofel, ki proučuje volkove po celi Evropi. Dr. Kroflu sledimo vse do Trenta v Italiji, kamor se je po 1.000 prehojenih kilometrih, preselil najznamenitejši slovenski volk Slavc. Slavc je na planoti Lessinia ustvaril volčji trop in tako, prvič po 130-ih letih, znova naselil volkove v evropske centralne Alpe. Zgodba o Krasu in Slavcu je homage zadnji slovenski avtohtoni pasmi - kraškemu ovčarju in hkraten odgovor avtorjev filma, na pritiske slovenske politike, ki je hotela leta 2019 zdesetkati slovensko volčjo populacijo.

Režija Miha Čelar
Nagrade 1 nagrada

scenarij

scenarist
soscenarist

režija

režiser

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažer

zvok

oblikovalec zvoka

produkcija

častna omemba (žirije)
------- (gorniški)
2021

Sklop Gorska narava in kultura.

Festivalska projekcija
2021
Festivalska projekcija
2021
Alternativni naslovi
Sons of Bora (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,77:1 (16:9)
Trajanje in dolžina
63'
Barva
barvni
Zvok
stereo
Prikazovalni format
digitalni DCP
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Financiranje
Javni razpis za sofinanciranje realizacije avdiovizualnih projektov - 2020

Dokumentarni projekt Sinovi burje je z aktualno zgodbo, kompleksnostjo razumevanja problemov sonaravnega življenja in filmskim pristopom k obravnavi tematike vrhunskega pomena za razvoj ustvarjanja slovenskih avdiovizualnih del. Z lokalizirano tematiko globalnih razsežnosti izkazuje velik pomen za uveljavitev slovenske avdiovizualne produkcije doma in v tujini. Ima visok potencial za razvoj slovenske kulture in slovenskega jezika. Projekt izkazuje zelo visoko izvirnost in inovativnost v rabi medija. Projekt Sinovi burje se odziva na pri nas vse bolj aktualno, perečo pa tudi spolitizirano problematiko možnosti sobivanja človeka in zveri, pri tem pa nevsiljivo ponuja možno rešitev: v ospredje postavlja zgodbo o vzreji kraških ovčarjev, čuvarjev pašne živine, ter njihove lastnike, ki pasejo črede na območjih napadov zveri vse od obrobja Ljubljane do oddaljenih predelov kočevskih gozdov. Projekt s svojo kompleksno obravnavo tematike izkazuje visoko utemeljenost za realizacijo. Ocena režiserjevega dosedanjega dela je podana na podlagi priloženih referenc, iz katerih je razvidno, da je njegovo režijsko ustvarjalno delo na avdiovizualnem področju zelo odmevno. Odlična ocena režijskega koncepta je podana na podlagi kvalitete, profesionalnosti izvedbe, raznovrstnosti, izvirnosti, komunikativnosti in aktualnosti pristopa k projektu. Ocena producentovega dosedanjega dela je podana na podlagi priloženih referenc, iz katerih je razvidno, da je njegovo dosedanje delo zelo odmevno. Producentova strokovna in finančna kredibilnost je stabilna, temu ustreza tudi ocena komisije. Glede predračuna in finančnega načrta projekta pa smo v komisiji rahlo zmedeni, saj je prijavitelj podal podatke, ki se med seboj ne ujemajo. Zneski v predračunu se ne ujemajo z zneski v finančnem načrtu, kar mora producent nujno popraviti. Projekt je sicer produkcijsko zelo dobro pripravljen, z veliko podporo različnih zvez in društev, ministrstev, zagotovljena pa so tudi koprodukcijska sredstva RTV Slovenija.

2020
Vir: Slovenski filmski center

Stik z uredništvom