Mila

Sadeži pozabe

  • Celovečerni igrani film
  • 90'
drama, komedija
  • 2020
  • Grčija, Poljska, Slovenija

Aris, moški v poznih tridesetih, se sredi pandemije, ki povzroča nenadno izgubo spomina, znajde v programu poskusnega novega zdravljenja, v katerem naj bi pacienti, ki jih nihče ni pogrešil, ustvarili novo identiteto. Aris se tako s posnetimi dnevnimi nalogami, v katerih ustvarja in beleži nove spomine, vrne v običajno življenje. Nato spozna Anno, ki gre skozi podoben proces zdravljenja.

Režija Christos Nikou
Zasedba Argiris Bakirtzis, Sofia Georgovassili, Anna Kalaitzidou
Nagrade 3 nagrade
Izjava režiserja/-ke

Sadeži pozabe, alegorična in komična zgodba, se v svojem jedru trudi raziskovati delovanje našega spomina, kako ta vpliva na nas, kako čustva vplivajo na spomin in zlasti to, kako na naš spomin vpliva

Sadeži pozabe, alegorična in komična zgodba, se v svojem jedru trudi raziskovati delovanje našega spomina, kako ta vpliva na nas, kako čustva vplivajo na spomin in zlasti to, kako na naš spomin vpliva tehnologija, s katero danes z lahkoto beležimo podatke. Je mogoče, da so se naši možgani zaradi tehnološkega napredka polenili in se tako posledično spominjamo čedalje manj dogodkov in čedalje manj čustev? Je mogoče, da danes »manj živimo«?

scenarij

scenarist
scenarist

režija

režiser

produkcija

producent
producent
producent
producent
soproducent
soproducent

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer

scenografija

scenografka

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalec maske
snemalec zvoka
montažer sinhronih šumov
montažer sinhronih šumov

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
financiranje
financiranje
distribucija
Vodomec
za najboljši film
2020

Sadeži pozabe je grenko-sladka, z nekaj prefinjenimi zamahi absurda v suvereno celoto oblikovana zgodba o brisanju in pisanju bolečih osebnih spominov, ki jo lahko beremo tudi kot aktualno parabolo o prostovoljni družbeni amneziji. Film se odvrti v spiralnih gibih, kakor jabolko, ki ga lupi njegov protagonist, tako da na koncu sadež pozabe kot jabolko spora pade z drevesa spoznanja – v gledalčevo naročje.

Vesna
za zvok
2020

V filmu Sadeži pozabe nas zvočna slika že v prvih kadrih zapelje v notranji svet protagonista in nas iz njegovih čustvenih stanj ne spusti skozi celotno filmsko pripoved. Zvočna podoba filma tako izkušnjo gledanja dvigne na raven čustvenega popotovanja, filmski zgodbi omogoči pripovedovanje na ravni onkraj besed in fotografije ter s tem pomembno zaokroži to vrhunsko filmsko pripoved.

Vesna
za manjšinsko koprodukcijo
2020

Grška kinematografija je v minulem desetletju opravila izjemen preboj na svetovnem filmskem zemljevidu in k tako imenovanemu „grškemu čudnemu valu“ se zdaj z manjšinskim koprodukcijskim deležem priključuje tudi Slovenija. Sadeži pozabe se s svojo pripovedno dvoumnostjo uvrščajo ob bok najpomembnejšim filmom tega vala, obenem pa režiser Christos Nikou z drznimi vizualnimi in pripovednimi postopki poseže globoko v jedro človeškega iskanja lastne identitete.

Obzorja - tekmovalni
Premiera
2020
Premiera
02.09.2020 / Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica, Obzorja - tekmovalni, Benetke, Italija
Alternativni naslovi
Apples (angleščina)
Sadeži pozabe (slovenščina)
Žanr
drama, komedija
Produkcijske države
Grčija, Poljska, Slovenija
Jezik
grščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,33:1 (4:3)
Trajanje in dolžina
90'
Barva
barvni

Stik z uredništvom