20. - 23. december 2020

GT22 - Ekstremno Virtualno: Videti El Aaiún


GT22 v sklopu Ekstremno Virtualno vabi na spletno projekcijo dokumentarnega filma Videti El Aaiún, režiserja Erika Valenčiča. Film je nastal v produkciji Hupa Brajdič produkcija in v sodelovanju s fotografoma Arnetom Hodaličem in Katjo Bidovec.


Film bo pospremil tudi pogovor z gosti, ki ga bo vodil Žiga Brdnik in si ga boste lahko ogledali v živo 22. decembra ob 20. uri na ZOOM-u <- klik.


Film bo na voljo od 20. do 23. decembra tukaj:

Ekstremno Virtualno
Ekstremno Virtualno

O filmu:

Zahodna Sahara, “zadnja afriška kolonija”, kot jo imenujejo nekateri, se je leta 1975 kot ena izmed zadnjih afriških držav rešila evropskih kolonizatorjev, Španije. A takoj za tem sta jo napadli južna in severna soseda, Mavretanija in Maroko. Prva se je po štirih letih vojne umaknila, slednji pa je vztrajal in de facto zmagal. Maroška okupacija dveh tretjin ozemlja se ob podpori zahodnih sil, kot sta ZDA in Francija, ter nemoči in ignoranci mednarodne skupnosti, kot pojasnjuje poznavalci situacije, nadaljuje. Sahravijci, avtohtoni prebivalci Zahodne Sahare, pa so morali večinoma v izgnanstvo, največ, blizu 200.000 jih živi v petih begunskih taboriščih za vzhodno mejo v Alžiriji. Čeprav so jim Združeni narodi že v šestdesetih obljubili referendum o samoodločbi, se ta še vedno ni zgodil. V zadnjih tednih se je po treh desetletjih diplomatskih neuspehov in nenasilnega upora Sahravijcev končalo krhko premirje med obema stranema, ponovno so izbruhnili oboroženi spopadi … S sogovorniki iz Zahodne Sahare in ustvarjalci filma 3 ukradene kamere bomo iz prve roke izvedeli, kakšna je trenutna situacija, zakaj je do tega prišlo in kako se lahko razplete.


Filmske debate in pogovora z gosti se lahko brezplačno udeležite 22.12.2020 ob 20:00 uri na
ZOOM-u <- klik.

Podrobnejše informacije o programu Ekstemno Virtualno, ki ga za vas priptavlja mariborski GT22, si lahko preberetu TUKAJ.


Za najboljšo izkušnjo priporočamo zadnjo različico brskalnika Chrome in hitro spletno povezavo. Podnapise v slovenskem ali angleškem jeziku si lahko vklopite v predvajalniku, slika z navodili tukaj.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.