19. november 2021 (20:00) - 21. november 2021 (23:59)

11. DOKgodek: Meje gledališča


Tedenski vikend program slovenskega dokumentarnega filma.


V petek, 19. novembra 2021, ob 20.00 uri vas vabimo na 11. DOKgodek - tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov. V sklopu DOKgodkov vsak vikend ponudimo na ogled brezplačno kurirano projekcijo slovenskih dokumentarnih filmov.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. S projektom želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju.


POVEZAVI ZA OGLED FILMOV BOSTA DOSTOPNI OD 19. 11. 2021 OD 20. URE DO 21. 11. 2021 DO 24. URE.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Program:
V 11. DOKgodku si bom ogledali dokumentarna filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba v režiji Rajka Grlića in Matjaža Ivanišina ter Šamansko gledališče v režiji Nicole P. Drakulič Trninić.

Gledališče se je razvilo v vseh kotičkih sveta. V tokratnem DOKgodku bomo spoznali dva različna pristopa oziroma pomena gledališča. Skupna točka obeh je ljubezen do rituala igre, ki jo gledališče vzpostavlja.


Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, režija Rajko Grlić in Matjaž Ivanišin, Slovenija, 2017, 71 min

Film o gledališki predstavi in o štirih zelo znanih osebah, ki so jo ustvarile: o pisatelju in režiserju D. Jovanoviću, igralki M. Zupančič in igralcema R. Poliču in B. Cavazzi. To je zgodba o ljubezenskem trikotniku in o večplastnem, popolnoma odkritem prepletanju javnih umetniških podob in osebnega življenja protagonistov. Film dokumentira 4-mesečni proces nastajanja gledališke predstave od prve vaje do premiere, hkrati pa odstira osebno življenje umetnikov ter pripoveduje univerzalno zgodbo o odnosu med resničnim in izmišljenim, zgodbo o odnosu med osebnim in javnim dojemanjem umetnosti.


Šamansko gledališče, režija Nicole P. Drakulič Trninić, Slovenija, 2018, 34 min

Film Šamansko gledališče se spominja začetka postavljanja svojevrstnega šamanskega rituala, ki ga je v bližini avstrijskega Gradca začela Dr. Sylvia Marianne Wohlfarter in stopi v srce njegovega sedanjega trenutka, ko je metoda rituala že precej napredovala in združuje številne ljudi z različnih krajev, tudi Slovenije. Pripoveduje zgodbo o ljudeh, ki so uvideli, da vsakdanja realnost in njena pojavnost ni vse kar je. Da obstaja neskončna mreža različnih svetov in možnosti pridobivanja znanja in pomoči.


DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.