12. november 2021 (20:00) - 14. november 2021 (23:59)

10. DOKgodek: Praznina prostora


Tedenski vikend program slovenskega dokumentarnega filma.


V petek, 12. novembra 2021, ob 20.00 uri vas vabimo na deseti DOKgodek - tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov. V sklopu DOKgodkov vsak vikend ponudimo na ogled brezplačno kurirano projekcijo slovenskih dokumentarnih filmov.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. S projektom želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju.


POVEZAVI ZA OGLED FILMOV BOSTA DOSTOPNI OD 12. 11. 2021 OD 20. URE DO 14. 11. 2021 DO 24. URE.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Program:
V desetem DOKgodku si bom ogledali dokumentarna filma Dom Metoda Pevca in Igral sem se z betonom Fabrisa Šulina.

Oba filma v ospredje postavljata prostor, ki je v nekem drugem času, nekim drugim ljudem predstavljal varnost, prihodnost, igrivost. Danes sta oba prostora le še krhka fasada, vsega kar bi lahko bilo - skupnost, ki bi jo lahko (z)gradila.


Dom, režija Metod Pevec, Slovenija, 2015, 82 min

Pet nadstropij, tri vhode in devetnajst lastnikov ima po privatizaciji dom, ki je bil zgrajen kot samski dom gradbenih delavcev. V njem živijo možje, ki so kot mladeniči prišli iz Bosne, trideset let kot gradbeni delavci gradili Slovenijo in po bankrotu gradbenih podjetij ostali brez vsega. Propadli lastniki pa so jim ostali dolžni veliko denarja. V prvem nadstropju stanujejo mladostniki, ki so ušli iz disfunkcionalnih družin in jim je ljubše socialno skrbstvo mladinskega doma. Tukaj so deložiranci, ki iščejo najcenejšo streho nad glavo. Hiša je velika, vendar ima večina v njej samo ležišče; nihče ne reče, da je tukaj doma; vsi so prišli začasno, vendar se včasih začasnost zelo zavleče. Poleg socialne odrinjenosti imajo še nekaj skupnega: zgodbe.


Igral sem se z betonom, režija Fabris Šulin, Slovenija, 2020, 20 min

Nova Gorica je bila zasnovana po načelih modernizma, ki je temeljil na ideji skupnega prostora. Kratki dokumentarni film sledi pripravam na prenovo soseske, v kateri danes samevajo in propadajo igrišča z unikatnimi betonskimi igrali. Kakšna bo njihova usoda? So se spremenili le načini igranja ali tudi naš odnos do sveta in drugih?


DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.