* 22.04.1932, Maribor, Slovenia   † 16.02.2016, Ljubljana, Slovenia
Jože Pogačnik is a director and screenwriter, who worked on Kavarna Astoria (1989), Naš človek (1985) and Sarabanda za 17. regiment (1976).
Awards 17 awards
Organizations DSR - Društvo slovenskih režiserjev

Cast (1)

Direction (67)

director
director
director
director
director
director
director
France Štiglic Award
lifetime achievement award
2015

Jože Pogačnik se je rodil leta 1932 v Mariboru, tam je obiskoval gimnazijo in maturiral. Študiral je režijo na ljubljanski AGRFT in pisal kritike za Dnevnik in Ljudsko pravico.

Režiral je blizu sto dokumentarcev in televizijskih filmov, med njimi so Primer strogo zaupno, Na stranskem tiru, Derby, Jutrišnje Delo, Snaga je pol zdravja, Ko sem majhen bil in Cukrarna, če jih naštejemo samo nekaj.

Za svoje dokumentarce je prejel ugledne svetovne nagrade: berlinskega srebrnega medveda leta 1972, beneškega srebrnega leva leta 1973, beograjski grand prix leta 1987, glavno nagrado v Oberhausnu leta1970, doma pa nagrado Prešernovega sklada leta 1966 in nagrado vstaje slovenskega naroda leta 1980. Leta 2005 je prejel nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Društvo slovenskih režiserjev, katerega eden od ustanovnih članov je, mu je kot prvemu med kolegi dodelilo naziv častnega člana.

Režiral je tudi tri celovečerne igrane filme, to so Grajski biki, Naš človek in Kavarna Astoria. Z ostrino prvenca iz leta 1967 si je nakopal jezo takratnih »odločevalcev« in se potem dolga leta boril z odrinjenostjo, obenem pa je z istim filmom navdihoval generacije prihajajočih filmarjev − tudi nas, ki ga danes s spoštovanjem in z občudovanjem hvaležno častímo.

Kot Mariborčan (sicer na začasnem delu v Ljubljani) je svojemu mestu in njegovim ljudem podaril »filmski spomenik« Kavarna Astoria in leta 1989 prejel za to režijo eno zadnjih »slovenskih« puljskih aren.

Njegova dela so barvita, tudi kadar uporablja črno-belo fotografijo, in grafično nazorna, tudi kadar slika z barvami. Vedno je angažiran in oster, obenem pa nežen in poetičen, in kot sam pravi, osredotočen na človeka, na obraz, saj je prav ta zrcalo duše.

Prvo nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev, prejme Jože Pogačnik.

DSR

Documentary Name Plaque
special achievement award
2012
Badjura Award
lifetime achievement award
2005

DSFU v letu 2005 podeljuje Nagrado Metod Badjura za življenjsko delo gospodu Jožetu Pogačniku, režiserju, scenaristu, filmskemu kritiku. Njegov socialno in politično kritičen, občutljiv, angažiran in poetičen avtorski opus vsebuje igrane celovečerne filme ter dokumentarce različnih žanrov, s katerimi je temeljito zaznamoval slovenski film zadnjih petdeset let. Njegovo delo - filmi - so neprecenljivi, ne samo za slovensko filmsko in nacionalno zgodovino, temveč tudi za evropsko in svetovno.

Metod Badjura Silver Award
best screenplay
1984

Nagrada z diplomo.

First Place
best directing
1979
First Place
best directing
1977
Metod Badjura Recognition Award
best directing
1976
NTRCS Special Monetary prize
-------
1976

Nagrada Novega Tednika Radia Celje in revije Stop (NTRCS)

Metod Badjura Recognition Award
best directing
1974
First Place
best directing
1974
Second Place
best directing
1966