8. april 2024

Zelena luč za tesnejše sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo na graških Diagonalah

Letošnji graški festival avstrijskega filma Diagonale poteka od 4. do 9. aprila. V sklopu festivala je v soboto, 6. aprila potekal prav poseben strokovni dogodek, ki obeta tesnejše sodelovanje med državama na področju filmskega ustvarjanja. Tokratna festivalska edicija uvaja poseben sklop Forum, ki vključuje različne panelne razprave. Na eni od njih so spregovorili tudi o soprodukcijskem sodelovanju med Slovenijo in Avstrijo. Uvodoma je bil kot primer preteklega sodelovanja med državama predstavljen večkrat nagrajeni celovečerni igrani slovenski film Orkester režiserja Matevža Luzarja (produkcija Gustav film). Med drugim pa so se na razpravi posvetili vprašanju, zakaj filma, pri katerem so sodelovali avstrijski igralci, kot sta Maria Hofstätter in Alexander Mitterer, ni bilo mogoče realizirati kot soprodukcijo.

Eden od iniciatorjev panelne razprave je bil tudi Slovenski filmski center. Ob tej priložnosti je direktorica Nataša Bučar povedala: »Pričetek tesnejšega sodelovanja z Avstrijo na področju filma predstavlja za nas veliko priložnosti. Na eni strani bo tako slovenskim producentom odprlo vrata za boljše, kreativno sodelovanje z avstrijskimi filmskimi ustvarjalci in pripovedovanje skupnih zgodb, na drugi strani pa lahko to prinese tudi pomembna koprodukcijska sredstva za slovenske filme. Avstrija ima izjemno razvejan sistem financiranja filma, ob tem pa namenja filmskemu ustvarjanju visoka finančna sredstva. Po uspešni vzpostavitvi koprodukcijskega sodelovanja z Italijo si želimo, da bi v naslednjih letih Avstrija postala pomembna in kontinuirana partnerica slovenskega filma.«

V nadaljevanju je direktor Avstrijskega filmskega inštituta mag. Roland Teichmann dejal, da je Slovenija država, s katero imamo močne zgodovinske in kulturne vezi, ter da je slovenščina eden od uradnih jezikov v Avstriji. Obstaja torej veliko zelo dobrih razlogov za še tesnejše sodelovanje kot doslej, zlasti na področju kinematografije, saj imamo veliko skupnih zgodb, ki jih moramo odkriti in povedati skupaj.

Petra Vidmar, predsednica Društva filmskih producentk in producentov Slovenije in producentka filma Orkester pa je opozorila: »Vsekakor pozdravljamo pobudo krepitve sodelovanja s strani institucij za filmsko področje Slovenije in Avstrije. Udeležba različnih slovenskih filmskih ustvarjalcev strokovnega dogodka na festivalu Diagonale v Gradcu je pokazatelj velikega interesa sodelovanja s severnimi sosedi, saj vsako sodelovanje slovenske filme krepi tako kreativno kot tudi finančno. Kako uspešni bomo lahko v tem povezovanju in sodelovanju pa bo odvisno tudi od tega, kakšne ureditve in sredstva se bodo v prihodnje namenjala filmu v Sloveniji, da bomo za razvitejše države sploh primerni partnerji. Strateški načrt razvoja in potreb avdio-vizualnega sektorja, pripravljen s strani filmskih ustvarjalcev, je bil lani predstavljen in je naslavljal tudi povezovanja z razvitejšimi državami, a Nacionalni program za kulturo, ki je v obravnavi, ga niti malo ne upošteva in to je zelo zaskrbljujoče.«

Slovenski filmski center si skupaj z Avstrijskim filmskim inštitutom v zadnjih letih prizadeva spodbuditi soprodukcijsko sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo. Zaenkrat je bilo zlasti vzpostavljeno sodelovanje na področju dokumentarnega filma, igrani celovečerni film pa soprodukcije še ni doživel. Spomnimo, da so v zadnjih letih 4 slovenski dokumentarni celovečerni filmi nastali v soprodukciji z Avstrijo in sicer: Družina režiserja Roka Bička (produkcija Cvinger film), Bitka za Holmec režiserja Boštjana Slatenška, (produkcija FilRouge), Smučarske sanje režiserke Maje Senekovič (Haidy Kancler), (produkcija Studio Virc) in Cent'anni, prvenec režiserke Maje Doroteje Prelog, (produkcija Cvinger film). Nastal je tudi dokumentarni film avstrijskega producenta, z manjšinsko podporo s strani Slovenskega filmskega centra in sicer Izginjanje režiserke Andrine Mračnikar, (slovenska soprodukcijska hiša Vertigo).

Pomembno dejstvo je, da je lani oktobra na Dunaju, na podlagi 20. člena Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Avstrije o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti potekalo 5. zasedanje slovensko-avstrijske komisije. Delovni program sporazuma o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Avstrije za obdobje 2023–2027 v svojem 23. členu podpira tudi film. Člen pravi, da obe strani podpirata sodelovanje filmskih producentov v okviru filmskih festivalov, retrospektiv in filmskih dnevov ter drugih tematskih dogodkov in spodbujata predvajanje teh filmov na podlagi neposredne izmenjave javnih radiotelevizij obeh držav. Strani podpirata vzajemno vključevanje filmov na pomembnejše festivale obeh držav, ter podpirata neposredno sodelovanje med filmskimi producenti, režiserji in produkcijskimi hišami, filmskimi ustanovami, filmskimi arhivi in filmskimi muzeji pri izvedbi skupnih projektov. Strani si prizadevata za okrepljeno sodelovanje na področju filmske produkcije in soprodukcije. Prvotni sporazum je bil sicer podpisan že 30. aprila leta 2001.

Predstavitve slovenskih filmov v Republiki Avstriji

Prva velika zgodovinska retrospektiva slovenskega filma v samostojni Sloveniji je bila na Dunaju leta 2002. Na njej je bilo prikazanih 16 celovečernih filmov, nastala je v sodelovanju s Filmskim arhivom Avstrije. Predstavitve filmov so potekale tudi kasneje, vendar so bile posvečene novim celovečernim in kratkim filmom: leta 2012 z retrospektivo filmov Damjana Kozoleta, leta 2014 s 4 novejšimi filmi, leta 2016 pa s 3 novejšimi. Leta 2018 se je predstavilo 12 slovenskih filmov, od tega 7 celovečernih in 5 kratkih. Predstavitve so potekale pod okriljem Let's CEE festivala, ki ga danes ni več. Leta 2019 je v Avstrijskem filmskem muzeju potekala retrospektiva 5 filmov Vlada Škafarja, 4 slovenske filmske klasike pa so istega leta sodelovale tudi na retrospektivi o partizanskem filmu. Marca 2023 je potekala največja zgodovinska retrospektiva slovenskega filma v zadnjih tridesetih letih, tudi tokrat v sodelovanju s Filmskim arhivom Avstrije, na kateri se je predstavilo kar 34 filmov. Redno poteka tudi predvajanje slovenskih filmov na filmskih festivalih v Linzu (Crossing Europe), Innsbrucku, ter zadnja leta tudi v Beljaku (K3), kjer se predstavljajo filmi in ustvarjalci iz Avstrije, Italije in Slovenije.

Graški strokovni dogodek sta organizirala Slovenski filmski center in Avstrijski filmski inštitut v sodelovanju z Društvom filmskih producentk in producentov Slovenije, s finančno podporo AIPA in avstrijskim Združenjem filmske in glasbene industrije. Iniciativo za dogodek sta podali Koroška filmska komisija in beljaški K3 filmski festival.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO