10. april 2022

Za nami je slavnostna premiera mladinskega filma Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc

Včeraj je bila v Cankarjevem domu slavnostna premiera igranega mladinskega celovečernega filma Vesolje med nami soscenaristke in režiserke Rahele Jagrič Pirc. Zapuščen observatorij združi slepega astronoma Hermana in najstnika Tobija.

Premiere prvenca so se poleg režiserke udeležili številni filmski ustvarjalci, med drugim igralci Kolja Chilima Budišin, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aliash Tepina, Matic Jamar, Neja Čušin, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman, Romulo Filipe de Figueiredo in Sara Gorše. V filmu igra tudi Aljaž Jovanović. Prisotni so bili tudi soscenaristka filma Darja Medić, direktor fotografije Darko Herič, montažer Mateja Rackov, skladatelj Janez Dovč, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenograf Miha Ferkov, kostumografinja Nadja Bedjanič, kolorist Teo Rižnar, oblikovalka maske Anita Ferčak, direktorica filma Amela Ikovic, producent filma Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia in drugi.

Soproducenti filma so RTV Slovenija, MB Grip, NuFrame, Zvokarna, Mir Media Group (Srbija), v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film. Film je sofinanciral Slovenski filmski center, finančno podporo je prejel tudi od Filmskega centra Srbije in Ministrstva za kulturo Srbije. Slovenski distributer filma je Con film. Občinstvo si bo film v rednih kinematografskih sporedih lahko ogledalo od 21. aprila.

Dogodek je povezoval Jure Longyka, občinstvo je film sprejelo z navdušenjem, mladi protagonisti filma pa so poudarili, da je skrajni čas za preseganje vseh družbenih raznolikosti, ter da naša dejanja ne sme voditi strah, temveč morajo izhajati iz nas samih. Slavnostna premiera filma je potekala v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO