7. avgust 2020

Vsi slovenski filmi na 26. Sarajevskem filmskem festivalu

V tekmovalnem programu kratkih filmov bo svetovno premiero doživel kratki igrani film Vesna Goodbye (Zbogom, Vesna) režiserke Sare Kern, slovenski filmi bodo na sporedu tudi v drugih programih. 

Sarajevski filmski festival bo potekal od 14. do 21. avgusta in bo letos zaradi epidemiološkega stanja v državi potekal izključno virtualno. Organizatorji festivala so si do zadnjega prizadevali, da bi letošnja izdaja potekala tudi v fizični obliki, vendar so se dva tedna pred festivalom, na podlagi priporočil s strani državnih organov, morali vdati.

Film Ne pozabi dihati  režiserja Martina Turka bodo predvajali kot del programa TeenArene; to je program, ki ga tematsko določa tematika odraščanja, odnos mladih do sveta, prepreke na katere naletijo in kako jih rešujejo, ter se s tem učijo oblikovati lastno kritično pozicijo in mišljenje.

Svetovna premiera filma Ne pozabi dihati je bila oktobra lani na rimskem filmskem festivalu v tekmovalnem programu festivalske sekcije Alice Nella Città. Prav tako je bil film prikazan v tekmovalnih programih Zagreb Film Festivala in Festivala mediteranskega filma v Bruslju. Film je začel svojo pot po slovenskih kinematografih po slavnostni projekciji dne 18. februarja 2020,v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga organizira Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom. 

Petnajstletni Klemen odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj.

Film, ki je skoraj v celoti posnet v Beli Krajini, je nastal v produkciji Bela film in je slovensko-italijansko-hrvaška koprodukcija.

Slovenski filmi so redni gostje programa TeenArena, saj so se med leti 2015 - 2018 zvrstili filmi Utrip ljubezni režiserja Borisa Petkovič, ki je leta 2017 pokazal tudi film Košarkar naj boNika režiserja Slobodana Maksimovića in Gajin svet režiserja Petra Bratuše.

V Sarajevu bodo prikazali tudi dve uspešni slovenski manjšinski koprodukciji. V programu Fokus bo predstavljena manjšinska koprodukcija Otac (Oče), srbskega režiserja Srdana Golubovića, ki je srbsko -- francosko -- nemško -- hrvaško -- slovensko - bosanska koprodukcijo. Slovenski koproducent je produkcijska hiša Vertigo. Film je imel premiero v programu Panorama zadnjega Berlinala. V glavni vlogi nastopa ta hip najbolj cenjeni hrvaški filmski igralec Goran Bogdan, ki je nastopil tudi v slovenskem filmu Igram, sem (2018) režiserja Miroslava Mandića.

*Ženska stoji pred tovarno z dvema majhnima otrokoma in grozi, da se bo zažgala, če možu Nikoli ne izplačajo preostalih plač in odpravnine. Ker se nihče ne odzove, se res zažge. Otroka kričita in jokata.Ko Nikolo obvestijo, kaj se je zgodilo, odhiti v tovarno. Izve, da je žena v bolnišnici, otroka pa je center za socialno delo odpeljal k rejniški družini. Nikola odkrije, da se za odločitvijo centra za socialno delo skriva korupcijska veriga: direktor je poslal otroka v svojo vas, k svoji družini in sosedom ter si prisvojil del denarja, ki ju zanju plačuje država. Iz protesta in obupa se Nikola odpravi peš v Beograd na ministrstvo iskati pravico zase in svoja otroka. *

V program Soočenja s preteklostjo je bil uvrščen lanskoletni puljski zmagovalec Dnevnik Diane Budisavljević, v režiji Dane Budisavljević, pri katerem so sodelovali slovenski igralec Igor Samobor, scenograf Duško Milavec in produkcijska hiša December.

Leto 1941. Diana Budisavljević, žena uglednega zagrebškega zdravnika, izve, da ustaška vojska pravoslavne ženske in otroke zapira v taborišča, kjer umirajo od lakote in bolezni. Z nekaj prijatelji v svojem stanovanju organizira tvegano kampanjo, s katero reši gotove smrti več kot deset tisoč otrok. Gre za eno največjih humanitarnih zgodb druge svetovne vojne, a Dianino ime je zaradi njenega avstrijskega porekla za dolga leta izbrisano iz zgodovine. Zanjo niso nikoli slišali niti otroci, ki jim je rešila življenje. Film preplete igrani del, spomine preživelih ter arhivske posnetke iz taborišča.

Vse filme je sofinanciral Slovenski filmski center.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO