12. december 2023

Velika zmaga slovenskih filmov na festivalu K3 v avstrijskem Beljaku

Filmski festival K3 v Beljaku, ki vsakokrat poteka v decembru, je kulturni most med tremi regijami: Koroško, Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino. Poleg tekmovalnega programa kratkih in celovečernih filmov, festival s posebnimi programi predstavlja raznolike kulture obmejne regije.

Na letošnji pravkar končani ediciji je nedvomno izstopala zmaga slovenskega kandidata za nominacijo za oskarja, filma ceste Jezdeca režiserja Dominika Menceja, v produkciji Staragare. Na festivalu K3 je prejel nagrado za najboljši celovečerni film, ki mu jo je dodelila žirija, v kateri je bilo tudi osem predstavnikov avstrijskih kinematografov. Direktor festivala Fritz Hock je dosežek komentiral z besedami: »Denarna nagrada v višini 5000 evrov za film Jezdeca je namenjena tudi omogočanju kinematografskega predvajanja v Avstriji in vključuje pokritje stroškov za podnaslavljanje oziroma sinhronizacijo.« Jezdeca si želi za predvajanje odkupiti tudi avstrijska pretočna platforma Kino VOD Club.

Avstrijsko občinstvo si bo tako lahko ogledalo Mencejev režijski prvenec, ki pripoveduje o dveh najboljših prijateljih Tomažu in Antonu. Oba sta sredi dvajsetih let, oba prihajata iz iste vasice v Prlekiji, svoja mopeda pa predelata v stilu chopperjev. Odpravita se na pot – Anton v želji napraviti vtis na svoje dekle, ki študira v glavnem mestu in mu že več mesecev ni pisala, Tomaž v iskanju duhovnih odgovorov na svoja videnja, upajoč, da ga bo pri tem vodila vera.

Dominik Mencej je scenarij spisal s soscenaristom Borisom Grgurovićem in ga razvijal v sklopu scenaristične delavnice Scenarnica. V glavnih vlogah nastopajo Petja Labović, Timon Šturbej, Anja Novak in srbski igralec Nikola Kojo, ki je pred dnevi film ponosno pospremil pred srbsko občinstvo na Dnevih slovenskega filma v Beogradu. Direktor fotografije je Janez Stucin, scenografinja Iva Rodić, kostumografinja Katarina Zaninović, oblikovalka maske Tatjana Lipanović in montažer Andrej Nagode. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Staragara iz Ljubljane, producenta sta Miha Černec in Jožko Rutar. Soproducenti filma so Antitalent iz Hrvaške, Novi film iz Bosne in Hercegovine in Sense Production iz Srbije. Projekt so finančno podprli Slovenski filmski center, Viba film, Creative Europe – Media, Re-Act, First Film First, RTV Slovenija, Filmski center Srbije in Fundacija za kinematografijo Sarajevo.

Zmago na festivalu K3, sicer pa še eno od mnogih, si je priboril tudi kratki dokumentarno-animirani film Babičino seksualno življenje Urške Djukić, v produkciji  Studia Virc, zanj producent Boštjan Virc. Gre za najbolj uspešno slovensko filmsko delo v zadnjem času, ki je lani prejelo nagrado European Film Award – evropskega oskarja, pa tudi najvišje priznanje filmski umetnosti v Franciji, nagrado cezar. Režiserka Urška Djukić je ob nagradi EFA vzneseno komentirala, da je nagrada priznanje, »da je prikrito družinsko nasilje nad ženskami še kako živa in pomembna tema, o kateri moramo govoriti in se boriti proti normalizaciji takih sužnjelastniških odnosov med moškimi in ženskami, kot so veljali skozi zgodovino.«

Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala in Maria Bohr. So-režiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so animiranim likom posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je bil Tomaž Grom, zvok je oblikoval Julij Zornik. Film je slovensko-francoska soprodukcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, producent Boštjan Virc, francoski partnerji pa so produkcijska hiša Ikki films in televizija ARTE, s partnerji CNC ter Ciclic Animation Residency, prejel je sredstva Creative Europe MEDIA. Film je nastal tudi v sodelovanju s filmskim studiem Viba film in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Za tretje slovensko slavje pa je poskrbela transdisciplinarna vizualna umetnica Verena Repar. Nagrado občinstva za kratki film sta si namreč razdelila film Distorzija koroškega režiserja Siegfrieda Ortnerja in animirani film Odmevi žalosti (Echoes of Grief) Verene Repar. Koroško-slovenska umetnica je oblikovala tudi letošnjo celostno vizualno podobo festivala K3. Njen eksperimentalni, animirani film črpa iz osebnih izkušenj žalovanja po smrti očeta in ustvarja vir »identifikacije in podpore« za druge, ki se soočajo z izgubo bližnjega. Verena Repar se je po končanem šolanju na slovenski gimnaziji v Celovcu preselila na Dunaj, kjer živi in ustvarja.

Organizatorji so že napovedali temo festivala K3 prihodnje leto. Filmski festival K3 bo leta 2024 potekal od 4. do 8. decembra, poudarek pa bo na avstrijsko-slovenskih produkcijskih pobudah.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO