11. julij 2024

V Posavju se snema nov celovečerni otroški film Bučko

V Sloveniji je te dni pod taktirko slovenske soproducentke Ide Weiss iz Senca Studia potekalo snemanje dela otroškega filma Bučko (hrvaško Glavonja). Film režirata Marina Andree Škop in Vanda Raýmanová, s katerima je Ida Weiss že večkrat sodelovala – med drugim tudi pri ustvarjanju prvega slovenskega božičnega filma Kapa. Slednji je požel navdušenje slovenskega občinstva in nedavno prejel tudi Aipino nagrado orion za najbolj gledano avdiovizualno delo.

Senca Studio je tokrat manjšinski partner, saj sta glavna producenta PomPom Film (Hrvaška) in Objectif (Slovaška), pri filmu pa sodeluje tudi Air Productions (Latvija). Film Bučko je del nacionalnega filmskega programa, v Sloveniji pa je predvidenih pet snemalnih dni, na nekaterih najbolj markatnih lokacijah naše dežele – v idilični Kostanjevici na Krki, v Samostanu Kostanjevica, Posavskem muzeju v Brežicah in na Gradu Mokrice. V večjih vlogah nastopata Ajda Smrekar in Matej Puc, oblikovalka maske je Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalec zvoka pa Julij Zornik. Zaradi zahtevne postprodukcije, ki vključuje tudi animacije in posebne učinke, producenti načrtujejo, da bo film na velikem platnu leta 2026.

Preko zgodbe o avtizmu

Bučko je zgodba o desetletni Alisi, ki zaradi skrivnostnega izginotja staršev za pomoč zaprosi skupino mladih detektivov. Iskanje je zapleteno zaradi Alisinega avtističnega brata Milana, ki ne more ostati doma sam, zato ga mora ekipa vzeti s seboj. Na srečo otroci najdejo način za komunikacijo z avtističnim fantom in skupaj doživijo pustolovščino, v kateri rešijo veliko kriminalno skrivnost. Pustolovščina jih zbliža in jim za vedno spremeni življenja.

"Koprodukcijski filmi so vedno svojevrstna pustolovščina, najraje se nanjo odpravim v družbi, ki ji zaupam in v tej ekipi je zaupanje upravičilo preteklo delo. Veseli me, da lahko sodelujemo pri tako edinstvenem projektu, ki ne le zabava, temveč tudi izobražuje, predvsem pa spodbuja empatijo," pove slovenska soproducentka Ida Weiss. "O motnjah avtističnega spektra se na srečo vse več govori, naš film pa prihaja v pravem trenutku, saj lahko na nevsiljiv način, na katerega film obravnava to temo, resnično prispeva k boljšemu razumevanju in sprejemanju različnih posameznikov v naši družbi. Imam dober občutek, da lahko film osvoji srca tako slovenskih kot tudi mednarodnih gledalcev," dodaja Ida Weiss.

"Film je prežet s številnimi komičnimi elementi, načrtujemo pa ga predstaviti z norim, stiliziranim filmskim jezikom," je ob v začetku junija, ko so s snemanjem filma pričeli v Zagrebu, povedala režiserka Marina Andree Škop"Občinstvo želimo zabavati skozi pustolovsko zgodbo z močnimi otroškimi liki, duhovitim pristopom, nekonvencionalnim vizualnim slogom in kombinacijo igranih ter animiranih filmskih elementov. Na lahkoten način želimo otroškemu občinstvu približati sicer resno in pomembno temo – avtizem," sta dejali režiserka in producentka.

Posebno noto bo filmu zagotovo dodala animacija, za katero bo skrbela Vanda Raýmanová s slovaško ekipo. Ta je poskrbela tudi za animirane vložke filma Kapa, saj je že uigrana ekipa prepričana, da tovrstna animacija na eni strani dobro prikaže otroško dojemanje sveta, na drugi pa dodatno podkrepi zanimanje otroškega občinstva za naracijo. "Povezuje nas močna želja po kombiniranju igranega in animiranega filma. S tem želimo zasejati seme empatije in razumevanja v glavah naših mladih gledalcev, ne da bi jih obremenjevali z moraliziranjem. Ponuditi jim želimo nepozabno filmsko izkušnjo, ob kateri se bodo smejali in trepetali ter intuitivno spoznali, kako veliko se lahko naučijo od tistih, ki so drugačni."

O ekipi

Skupino mladih igralcev vodita Marta Mihanović v vlogi Alise in Maks Kleončić v vlogi Milana. Poleg njiju male detektive igrajo Andrija Lamot, Mark Spiridonović in Martin Pišlar. Vloge odraslih likov so prevzeli: slovenska igralca Ajda Smrekar in Matej Puc, poleg njiju pa še slovaški igralci Csongor Cassai in Gabriela Dzuríkova ter hrvaški igralci Judita Franković Brdar, Borko Perić, Snježana Sinovčić, Dražen Čuček, Slavko Sobin in Željko Duvnjak. Scenarij je napisal Jurij Raýmanov, kreativno ekipo filma pa poleg omenjenih sestavljajo direktor fotografije Tomislav Sutlar, scenograf Stefano Katunar, kostumografinja Zorana Mejić, režiser animacije Michal Struss, 3D animator Krsto Jaram, mojster svetlobe Marko Terešak, tonski mojster Luka Čabo ter številni drugi sodelavci. Film so sofinancirali Hrvaški avdiovizualni center, Avdiovizualni sklad Slovaške, Slovenski filmski center, Nacionalni filmski center Latvije, Kreativna Evropa MEDIA, Hrvaška radiotelevizija, Slovaška radiotelevizija ter Viba Film.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO