24. september 2024

V kinematografe prihaja slovenski psihološki triler Opazovanje

Kinematografska premiera celovečerca Opazovanje bo drevi v Cineplexxu Rudnik, film nato prihaja 28. septembra na redni program kinematografov. Janez Burger v svojem najnovejšem celovečercu Opazovanje skozi prizmo psihološkega trilerja raziskuje, kako se je človek danes pripravljen spoprijeti z nasiljem, kam je izginila empatija in kje so meje osebne odgovornosti pri uporabi družbenih omrežij.

Režiser Janez Burger je scenarij za celovečerec napisal skupaj s srbskim režiserjem in scenaristom Srdjanom Koljevićem (1966–2023). V glavnih vlogah igrajo Diana Kolenc, Nataša Keser, Jure Henigman, Vladimir Vlaškalić, Benjamin KrnetićPavle Ravnohrib, Blaž SetnikarVito Weis, Timon Šturbej in Maks Dakskobler. Film je nastal v produkciji Staregare in koprodukciji s Transmedia Production, Propeler film, Kaval film in RTV Slovenija.

Film Opazovanje je navdihnil pretresljiv resnični dogodek, ki se je zgodil v Sloveniji pred približno sedmimi leti. Mlada moška sta do smrti pretepla vrstnika, medtem ko sta grozljiv prizor snemala z mobilnim telefonom in ga predvajala v živo na Facebooku. Šokantno je dejstvo, da si je posnetek v živo ogledalo 20.000 ljudi (torej en odstotek slovenske populacije), a je le malokdo izmed teh poklical policijo.

Janez Burger po lastnih besedah ni bil nikoli privržencev apokaliptičnih vizij sveta, vendar dodaja, da mu "vseeno postaja vse bolj jasno, da je vrag odnesel šalo. In da v zvezi s tem ne naredimo ničesar. Ta vseprisotna pasivnost me resno skrbi. Ne pasivnost v smislu delovanja, saj smo v tem smislu še kako aktivni. Da bi si zagotovili osnovno preživetje, nam nič drugega niti ne preostane. Vendar se v neprestanem boju za ohranjanje kolikor toliko zadovoljivega življenjskega standarda utapljamo v neki drugi obliki pasivnosti, ki od znotraj uničuje temelj naše človeškosti – empatijo." Dodal je še, da "brez sočutja in vseh konsekvenc, ki iz njega izhajajo, prenehamo biti ljudje. In prenehamo biti družba. Še nikoli v zgodovini človeštva nismo bili po eni strani tako zelo povezani, po drugi pa tako zelo sami. Atomizirani. Tako zelo pred razpadom skupnosti in lastne človeškosti. Kajti temelj človeškosti je ravno sočutje."

Skozi film spremljamo reševalko Laro, ki pomaga prepeljati v bolnišnico mladeniča, ki so ga neznanci brutalno pretepli in to v živo prenašali po Facebooku. Čeprav si je šokantni dogodek ogledalo skoraj 20.000 ljudi, nihče ni pomagal in poklical policije. In čeprav je Kristijan v komi, začne Lara z njegovega profila prejemati videoposnetke, ki prikazujejo neznance, kako brezbrižno opazujejo njegovo pretepanje. Bolj ko se Lara trudi odkriti, od kod prihajajo skrivnostni posnetki, bolj jo postaja strah, da je v dogodek vpletena tudi sama. "Bolj ko se mlada reševalka trudi odkriti, zakaj dobiva skrivnostne posnetke brutalnega zločina, ki ga je videla v živo po Facebooku, bolj ji postaja jasno, da je pri njem sodelovala tudi sama," je še povedal Burger.

Scenarij je Burger napisal z lani preminulim Srdjanom Koljevićem. Film je nastal v produkciji Staregare in soprodukciji s Transmedia Production, Propeler film, Kaval film in RTV Slovenija ter s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Svetovna premiera celovečerca Opazovanje je bila na 28. filmskem festivalu Tallinn Black Nights 2023. Slovenska premiera je bila na Festivalu slovenskega filma Portorož 2023, kjer je prejel vesne za najboljšo glavno žensko vlogo (Diana Kolenc), scenografijo (Vasja Kokelj, Špela Jelovčan) in zvok (Julij Zornik in Igor Popovski). Predpremiero pa je film doživel na Liffu 2023. Prikazan je bil tudi na Festivalu avtorskega filma v Beogradu, festivalu v Trstu, na mednarodnem filmskem festivalu v Sofiji 2024, Dnevih slovenskega filma v Beogradu, Cinedays Skopje in CineFest Miskolc.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO