2. november 2020

Uspehi slovenskih kratkih filmov

Kratka igrana filma Bik scenarista inrežiserja Bojana Labovića in Potop scenarista in režiserja Kristijana Krajnčana sta se uvrstila v tekmovalni program mednarodnega filmskega festivala v Norwichu v Veliki Britaniji, ki bo potekal na spletu od 2. do 29. novembra. Skupno je bilo v sekcijo mednarodnih filmov uvrščenih 31 filmov. Festival šteje kot uvrstitveni festival za britansko filmsko nagrado Bafta. 

Osrednji protagonist kratkega filma Bik je Milan Veber 40 letni brezposelni likovni pedagog, ki je že nekaj časa brez službe in mu kronično primanjkuje denarja. Živi v poceni najeti garsonjeri nekdaj žive delavske četrti industrijskega mesta ter se počuti premlad, da bi se postaral in prestar, da bi začel znova. Vse do trenutka, ko nekega jutra po prekrokani noči hoče odpreti konzervo govejega golaža. Takrat skozi okno zagleda na ulici bika. Tistega bika, ki je pravkar pobegnil iz klavnice.

V glavni vlogi nastopa Jure Ivanušič, v ostalih vlogah nastopajo Minca Lorenci, Jurij Drevenšek, David Čeh, Mateja Pucko, Nataša Tič Ralijan, Nika Rozman, Janko Turnšek, Gorazd Marinkovič, krave, pes Floki in bik Ferdo.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Makus film, v soprodukciji z RTV Slovenija, produkcijsko hišo Staragara in Studiem Legen. Film sta sofinancirala Slovenski filmski center in Mestna občina Maribor. Tehnične storitve je zagotovil Viba film. Film je svojo mednarodno pot začel v tekmovalnem programu filmskega festivala v Motovunu leta 2019.

V glavnih vlogah kratkega filma Potop nastopata Žigan Krajnčan in Matej Puc. Po daljši očetovi odsotnosti sin poskuša najti izgubljeno bližino na izletu v družinsko gorsko kočo. Bolj ko se trudi, bolj se zdi oče hladen in nedostopen. Ko sončen dan nepričakovano prekine močno deževje, sina zaskrbi, da je to povezano z očetom. Bo zbral dovolj moči, da bo še pred potopom spregledal resnico? 

Film je nastal v produkciji EnaBande, producenta filma sta Katja Lenarčič in Marko Kumer, ter v soprodukciji z RTV Slovenija, hrvaško produkcijsko hišo Eclectica, MB Gripom in Studiom 100, ter s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Potop je svojo mednarodno pot začel lansko leto na prestižnem filmskem festivalu v Solunu, v sekciji »Balkan Survey«, letos februarja pa je bil prikazan tudi v tekmovalni sekciji na največjem festivalu kratkega filma na svetu v Clermont Ferrandu ter v Motovunu.

Na spletu od 28. oktobra do 3. novembra poteka tudi festival kratkega filma Escape (Pobeg), ki ga v Londonu organizira združenje EUNIC (Evropski nacionalni kulturni centri). Med petnajstimi filmi iz cele Evrope bo Slovenijo zastopal kratki film Raj v režiji Mitja Ličena in Sonje Prosenc.

Ana in Lars na jadranskem otoku preživljata svoje poletne počitnice. Videti je, kot da sta v raju, dokler nepričakovano srečanje ne postavi njunega odnosa na preizkušnjo in ju prisili, da na novo razmislita o tem, kar želita eden od drugega.

V glavnih vlogah nastopata Judita Franković Brdar in Matej Puc.

Raj je bil najboljši kratki film na 22. Festivalu slovenskega filma, na festivalu K3 v Beljaku pa je leta 2019 prejel posebno omembo žirije.

Film je nastal v produkcijski hiši Monoo in soprodukciji Wolfgang i Dolly ter s podporo Slovenskega filmskega centra in Hrvaškega avdiovizualnega centra.

Na minulem festivalu kratkih filmov »World of Film: International Festival Glasgow« pa je v sekciji perspektive režiserk zmagal kratki igrani film Koncert scenaristke in režiserke Barbare Zemljič

Ajdino brezskrbno otroštvo se spogleduje s puberteto. Zgleduje se po mladi učiteljici kitare Mojci, njeno pozornost pa pritegne tudi fant Javor. Spoznanje na koncertu jo nepovratno spremeni in prisili hipno odrasti.

V filmu igrajo Tisa Škabar, Neca Jazbec, Maruša Majer, Lotos Šparovec, Janja Majzelj in Juš Golmajer.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Filmservis, producent filma je Klemen Dvornik. Tudi ta film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Med drugim je poudarek festivala na neodvisni kinematografiji z vsega sveta v treh sekcijah: prvenci, perspektiva režiserk in vzhodnoevropska kinematografija.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO