7. junij 2021

Svetovna premiera slovenske manjšinske soprodukcije Telesce na Tednu kritike v Cannesu

Danes so v Cannesu razgrnili program Tedna kritike, kamor se je v tekmovalni program sedmih izbranih filmov uvrstila tudi slovenska manjšinska soprodukcija Telesce, prvenec italijanske režiserke Laure Samani, ki je ob tem dejala: »Če stvari nimajo imena, ne obstajajo. Agata se upira ustaljenemu redu svojega časa, je junakinja, ki izziva zakone družbe v imenu nenapisanega zakona, ki je bolj skrivnosten in nedoumljiv: absolutna ljubezen. Njena neizmerna želja je hčerki nadeti ime, da bi jo lahko spustila, ko sta iz enega postali dve ločeni bitji. Agatino potovanje do svetišča je postopni spust v podzemlje, pot, ki jo pripelje do presenetljivega odkritja, da obstaja tanka, nedoumljiva meja med življenjem in smrtjo, med resničnostjo in magijo.«

Film, ki bo imel svetovno premiero, je italijansko-slovensko-francoska soprodukcija, slovenski direktor fotografije je Mitja Ličen. Za svoje predhodno delo je Mitja Ličen prejel že vrsto nagrad, med njimi kar tri vesne: za celovečerna filma Zgodovina ljubezni (2018) in Drevo (2014) režiserke Sonje Prosenc ter za kratki film Raj (2019), ki ga je s Sonjo Prosenc tudi so-režiral.

Tudi sicer so pri realizaciji filma sodelovali številni slovenski filmski ustvarjalci, med drugim 14 članska slovenska tehnična ekipa, na domačih tleh pa je bil v fazi razvoja projekta opravljen tudi del tehnične post-produkcije slike in pred-produkcije, ter del post-produkcije zvoka. Slovenski soproducent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, njegova asistentka je bila Zala Opara, direktor filma je Matija Kozamernik.

Italija, 1900. Mlada Agata rodi mrtvorojenega otroka, ki je zato obsojen na večno bivanje v limbu, t.i. predpeklu. Agata sliši za kraj v gorah, kjer lahko dojenčke samo za en dih oživijo, jih krstijo ter tako rešijo njihove duše. Odpravi se na potovanje s hčerinim trupelcem, skritim v škatli, in spozna Risa (Lince), osamljenega fanta, ki ji ponudi pomoč. Odpravita se na pustolovščino, ki bo obema omogočila, da se približata čudežu, ki se zdi povsem nemogoč.

Scenarij za film sta poleg režiserke napisala še Marco Borromei in Elisa Dondi. V glavnih vlogah igrata Celeste Cescutti kot Agata in Ondina Quadri kot Lince / Ris. V drugih vlogah nastopajo Marco Geromin, Giacomina Dereani, Anna Pia Bernardis, Angelo Mattiussi, Luca Sera, Teresa Cappellari, Marzia Corinna Mainardis, Marisa Rupil in naš Ivo Ban. Glasba pripada Fredriki Stahl, za montažo je poskrbela Chiara Dainese, za zvok pa Luca Bertolin, Riccardo Spagnol in Nathalie Vidal. Scenografija pripada Rachele Meliadò, kostumografija Loredani Buscemi, oblikovalka maske je Arianna Ferrazin.

Glavni producent filma je italijanski Nefertiti Film, producenta Nadia Trevisan in Alberto Fasulo, francoski soproducent Thomas Lambert pa prihaja iz produkcijske hiše Tomsa-Films. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Avdiovizualnega sklada Furlanije—Julijske krajine, MIBACT, mednarodnih skladov Eurimages in Ustvarjalne Evrope – podprogram MEDIA, ter Rai Cinema, CNC, ARTE/Cofinova, Torino Film Lab Production Award, skladov za razvoj Re-Act, When East Meets West in v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film.

Leta 2018 je film v fazi razvoja prejel prestižno produkcijsko nagrado na Torino Film Labu in nagrado na soprodukcijskem srečanju When East Meets West.

V uvodu, ki predstavlja selekcijo filmov, so o filmu Telesce med drugim zapisali: »Prekrasen film, ki jemlje dih in dokazuje, da se je rodila velika filmska ustvarjalka.«

60. jubilejna edicija Tedna kritike bo potekala od 7. do 15. julija. Občinstvo si bo lahko ogledalo 13 celovečernih filmov, od tega 7 v tekmovalnem programu in 6 na posebnih projekcijah, ki so bili izbrani med 1.000 filmi. V tekmovalni program kratkih filmov pa se jih je izmed 1.620 ogledanih uvrstilo 10. Več o celotnem programu Tedna kritike je dostopno tukaj, o preostali slovenski filmski udeležbi na letošnjem festivalu v Cannesu vas bomo obvestili v prihajajočih dneh.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO