5. januar 2024

Šterkijada od torka v kinih

Šterkijada, intimen portret družine Šterk naslednji teden prihaja v redno kino-distribucijo. Premierna projekcija v Kinodvoru bo posvečena režiserjevi mami, Vojki Šterk, ki se je za vedno poslovila v prvih dneh novega leta. V filmu jo je upodobila Silva Čušin.

Režiser Igor Šterk je v svojem šestem celovečernem igranem filmu ustvaril intimen portret svoje družine, mame Vojke in očeta Jureta, ki je leta 1994 postal prvi Slovenec, ki je s 6,5 metrov dolgo barko objadral svet, nato pa leta 2009 s potovalno jadrnico Lunatic odjadral na svojo zadnjo oceansko avanturo, s katere se ni nikoli vrnil. Zgodba, ki premore tudi humor, je polna neizprosne družinske dinamike in drame. Očetova strast do morja in daljnih krajev je na drugi strani sejala razočaranje, osamljene, hrepeneče žene in zapostavljenega sina. To je film o nenavadni triglavi družini izpod Triglava, v kateri protagonisti podpirajo vsak svoj vogal hiše, jadrnica pa nosi četrtega. 

»Jadralski podvigi in tragično izginotje očeta niso bili razlog za ta film. Kar me je pritegnilo, so bili trenutki v naši družini – žalostni, trpki, a hkrati komični in absurdni. Ti odslikavajo kompleksnost odnosov v naših življenjih,« je o filmu dejal režiser Igor Šterk, ki je scenarij spisal skupaj s soprogo Ireno Šterk. Projektu je v fazi razvoja žirija na sarajevskem soprodukcijskem marketu podelila posebno omembo.

V filmu Igorja Šterka igra Jernej Gašperin, v mladih letih pa šestletni Tito Novak. Poleg Silve Čušin, ki je odigrala mamo Vojko, se v ekscentričnega morjeplovca Jureta Šterka v filmu vživi Janez Škof. Ob otvoritveni projekciji Festivala slovenskega filma je producentka Petra Vidmar za MMC povedala, da je bila vloga mame Vojke napisana izrecno za Silvo Čušin. »Tega filma ne bi bilo, če bi Silva Čušin vlogo Vojke zavrnila. Igorjeva mama je danes stara 85 let in skušal je paziti na to, da bo s filmom zadovoljna,« je povedala lani oktobra. Vojka Šterk si je sinov film pred smrtjo ogledala in bil ji je všeč.

V družinski drami v stranskih vlogah nastopijo še Blaž Setnikar, Saša Pavček in Primož Pirnat. Direktor fotografije je Miloš Srdić, scenograf Marco Juratovec, kostumografinja Tina Bonča, oblikovalka maske Gabrijela Fleischman, montažer Petar Marković, glasbo sta ustvarila Jura Ferina in Pavao Miholjevič, zvok Julij Zornik, producentka je Petra Vidmar, koproducentki pa Ira Ivana Cecić in Nina Petrović.

Film je nastal v produkciji A.A.C. Productions, kot soproducenti pa so pristopili RTV Slovenija, Švenk, Gustav film, ki film tudi distribuira, Scribble Lighting, Unicasting, Napravi film in 001. Film, ki so ga posneli v Sloveniji in na Hrvaškem sta sofinancirala Slovenski filmski center (večinski) in Hrvaški avdiovizualni center.

Šterkijado so krstno splavili na 26. festivalu slovenskega filma lani, kjer je bila izbrana za otvoritveni film festivala. V redno distribucijo po slovenskih kinematografih prihaja v torek, 9. januarja, ko bo v Kinodvoru, ob 20.30 uri, premierna projekcija te avtobiografske drame o običajni družini z neobičajnim očetom.

vir: Slovenski filmski center

POVEZANO