5. februar 2024

Slovenski filmski center in Baza slovenskih filmov že četrto leto zapored s filmsko projekcijo obeležujeta Prešernov dan

Na spletni strani Baze slovenskih filmov si boste med 7. februarjem od 20. ure in 9. februarjem do polnoči lahko ogledali filme letošnje dobitnice nagrade Prešernovega sklada, Sare Kern. Filmi Srečno, Orlo! (2016), Zbogom, Vesna (2020) in Moja Vesna (2022) bodo za gledalce dostopni brezplačno in samo na območju Slovenije.

Sara Kern je nase opozorila že s svojim prvim profesionalnim kratkim filmom Srečno, Orlo!, ki je bil premierno prikazan na 73. beneškem filmskem festivalu. Otrok je umrl. Orlo, star 7 let, opazuje starše, ki ju je povsem prevzelo žalovanje. Orlo sklene razveseliti starše in povezati svojo družino, zato naredi nekaj popolnoma nepričakovanega. Bogato festivalsko pot so pospremile številne nagrade, med katerimi je bila tudi stanovska nagrada Štigličev pogled za režijo Društva slovenskih režiserjev.

Zbogom, Vesna je svetovno premiero doživel leta 2020 na filmskem festivalu v Sarajevu. Po smrti mame mora 10-letna Emi v svoji razdrobljeni družini prevzeti vlogo odraslega, da bi zbližala problematično sestro in odtujenega očeta. Režiserka je tudi za svoj drugi kratki film bila nagrajena s stanovsko nagrado Štigličev pogled za režijo.

Celovečerni prvenec Moja Vesna je bil premierno predstavljen v tekmovalnem programu Berlinala, v sekciji Generation. Desetletna Moja živi v predmestju Melbourna z žalujočim slovenskim očetom in nosečo dvajsetletno sestro Vesno. Ker se ne more sprijazniti z materino nenadno smrtjo, se Moja raje pripravlja na rojstvo otroka, medtem ko se Vesna zapleta v lastne težave. Odločna in vedra Moja zaman upa, da bo Vesna sčasoma zapolnila praznino v njenem življenju, ki jo je za sabo pustila pokojna mama. Film je bil razvit na prestižnih delavnicah, TIFF Talent Lab (2017), Torino Script Lab (2018) in Cannes Cinéfondation Residence (2018). Kern je poleg nagrade Prešernovega sklada, za film prejela tudi vesno za režijo na Festivalu slovenskega filma in še tretjič stanovsko nagrado Štigličev pogled za režijo.

Del obrazložitve strokovne komisije Prešernovega sklada za avdiovizualne umetnosti se glasi: “Sara Kern je s filmskim prvencem Moja Vesna dosegla več prelomnih umetniških dosežkov. Ustvarila je presunljivo lep filmski portret družine. Poleg tega gre za zelo uspešen festivalski film in prvo uradno slovensko-avstralsko koprodukcijo. Vse to so dosežki, ki so svojevrstni mejniki slovenske kinematografije in neprecenljivo bogatijo naš kulturni prostor.”

Sara Kern je pisateljica in režiserka slovenskega rodu, ki živi v Melbournu (AU). Leta 2013 je diplomirala iz filmske režije na Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo Univerze v Ljubljani. Preden se je preselila v Avstralijo, je več let delala kot scenaristka Otroškega in mladinskega programa RTV Slovenija. Vsi trije filmi so nastali pod okriljem produkcijske hiše Cvinger film in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Filme si lahko pogledate na tej povezavi.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO