7. februar 2024 (20:00) - 9. februar 2024 (23:49)

8. februar s filmi Sare Kern

Vabljeni na že četrto prešernovanje z Bazo slovenskih filmov in Slovenkim filmskim centrom. Tokrat bomo praznik kulture obeležili s filmi Sare Kern, dobitnico nagrade Prešernovega sklada 2024 za film Moja Vesna.

Filmi Srečno, Orlo! (2016), Zbogom Vesna (2020) in Moja Vesna (2022) bodo za gledalce dostopi brezplačno in samo na območju Slovenije.

FILMI BODO ZA OGLED DOSTOPNI OD 7. 2. 2024 OD 20:00 DO 9. 2. 2024 DO 24:00

Moja Vesna, 2022, Slovenija, Avstralija, 77'

Moja Vesna
Moja Vesna

Desetletna Moja živi v predmestju Melbourna z žalujočim slovenskim očetom in nosečo dvajsetletno sestro Vesno. Ker se ne more sprijazniti z materino nenadno smrtjo, se Moja raje pripravlja na rojstvo otroka, medtem ko se Vesna zapleta v lastne težave. Odločna in vedra Moja zaman upa, da bo Vesna sčasoma zapolnila praznino v njenem življenju, ki jo je za sabo pustila pokojna mama.


Zbogom Vesna, 2020, Slovenija, Avstralija, 15'

Zbogom Vesna
Zbogom Vesna

Po smrti mame mora 10-letna Emi v svoji razdrobljeni družini prevzeti vlogo odraslega, da bi zbližala problematično sestro in odtujenega očeta.


Srečno, Orlo!, 2016, Slovenija, Avstrija, Hrvaška, 15'

Srečno, Orlo
Srečno, Orlo

Otrok je umrl. Orlo, star 7 let, opazuje starše, ki ju je povsem prevzelo žalovanje. Orlo sklene razveseliti starše in povezati svojo družino, zato naredi nekaj popolnoma nepričakovanega


Sara Kern je pisateljica in režiserka slovenskega rodu, ki živi v Melbournu (AU). Leta 2013 je diplomirala iz filmske režije na Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo Univerze v Ljubljani. Preden se je preselila v Avstralijo, je Kernova več let delala kot scenaristka Otroškega in mladinskega programa RTV.
Vsi filmi v izboru so bili premierno predstavljeni na najpomembnejših filmskih festivalih, Srečno, Orlo! na beneškem festivalu, Zbogom Vesna na sarajevskem festivalu in Moja Vesna na Berlinalu. Poleg že omenjene nagrade Prešernovega sklada so filmi prejeli tudi številne druge nagrade. Sara Kern je med drugim za vse tri filme prejela stanovsko nagrado Štigličev pogled za režijo Društva slovenskih filmskih režiserjev.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.