15. februar 2024

Slovenski filmi  v sklopu filmskega festivala v Berlinu

Od 15. do  25. februarja bo v Berlinu potekal 74. Berlinski filmski festival. V sklopu festivala od 15. do 21. februarja poteka tudi European Film Market, prva pomembna  filmska tržnica v tekočem letu.

Letos bo na tržnici projekcija filma Opazovanje (2023) režiserja Janeza Burgerja, ki je mednarodno festivalsko premiero imel novembra 2023 na 27. filmskem festivalu v estonskem Talinu, poznanem tudi kot Tallin Black Night Film Festival. Projekcija bo 17. februarja ob 12:50 v Parliament Studio. Film ima prodajnega agenta Slingshot Films, ki bo projekcijo namenil predvsem filmskim kupcem.

Burgerjev šesti celovečerni film v ospredje postavlja odgovornost posameznika, predvsem v primerih, ko je priča nasilju in kaznivim dejanjem, četudi zgolj preko družbenih omrežij. Zgodba (scenarij sta spisala Janez Burger in Srdjan Koljević) zasleduje reševalko Laro, ki Kristijanu pomaga do oskrbe v bolnišnici, potem ko so ga neznanci brutalno pretepli in to v živo prenašali po facebooku. Čeprav si je šokantni dogodek ogledalo skoraj dvajset tisoč ljudi, nihče ni poklical policije. Po dogodku Lara na družbenih omrežjih začne dobivati nove videoposnetke, ki prikazujejo neznance, kako brezbrižno opazujejo omenjeno pretepanje. Ko to prijavi policiji, se vse skupaj žal ne konča, temveč samo še stopnjuje, Laro pa vse bolj pesti občutek krivde in vpletenosti.

V filmu igrajo Diana Kolenc, Vladimir Vlaškalić, Benjamin Krnetić, Jure Henigman in drugi. Film je nastal v večinski produkciji Staragara, v soprodukciji s Hrvaško, Severno Makedonijo in Italijo. Film je na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel 3 vesne: za najboljšo žensko vlogo, za najboljšo scenografijo in za najboljši zvok.

Jure Matičič, programski vodja Mestnega kina Domžale, je letošnji član žirije Europa Cinemas. Žirija bo podelila nagrado evropskega združenja kinematografov enemu od osmih evropskih filmov v sekciji Panorama. Slovenski filmski center - osrednja filmska institucija v Sloveniji bo že devetnajstič predstavljala slovenski film na skupnem prizorišču s Češkim kinematografskim skladom in Slovaškim filmskim inštitutom, pod skupno znamko CEC-Central European Cinema.

Letos so v srečanjih na tržnici v središču pozornosti filmi, ki so trenutno v poprodukciji. To so štirje prvenci, Fantasy režiserke Kukle, Little Trouble Girls režiserke Urške Djukić, Ida, ki je pela tako grdo, da so še mrtvi vstali od mrtvih in zapeli z njo, režiserke Ester Ivakič in To je rop! režiserja Gregorja Andolška; dva druga filma, Izgubljeni sin režiserja Darka Štanteta in Vse, kar je narobe s tabo režiserke Urše Menart; ter filmi za otroke in mladino, Blok 5 režiserja Klemna Dvornika, Čao Bela režiserja Janija Severja in Tartinijev ključ režiserja Vincija Vogua Anžlovarja.

Ob tej priložnosti je Slovenski filmski center pripravil tudi novi spletni filmski vodič za leto 2024.
Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO