19. januar 2022

Slovenski filmi na tržaškem filmskem festivalu

Tržaški filmski festival bo potekal od 21. do 30. januarja v hibridni obliki, na daljavo preko spleta in v živo. V tekmovalni program celovečernih igranih filmov 33. edicije festivala sta se med enajst filmov uvrstila dva slovenska. Najnovejši film režiserja Matevža Luzarja, Orkester ter manjšinska soprodukcija Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. V tekmovalni dokumentarni program dvanajstih filmov pa se je uvrstil dokumentarni prvenec Odpuščanje režiserke Marije Zidar.

Orkester je imel svetovno premiero lani, na nemškem filmskem festivalu Cottbus. Filmska zgodba Orkester spremlja razposajene člane pihalnega orkestra, ki potujejo v majhno avstrijsko mesto na glasbeni festival. Ob petju in zabavi spremljamo njihovo prešerno gostovanje skozi težave različnih protagonistov - mladega voznika avtobusa, ki se trudi vzbuditi zaupanje starejšega voznika, saj ga je strah, da bo izgubil službo. Dveh članov orkestra, ki po pomoti pristaneta pri avstrijskih gostiteljih in ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi. Filmska zgodba se nadaljuje skozi oči srednješolske članice orkestra, ki jo prizadene očetov drugi obraz na gostovanju, Orkester prav tako ne more mimo brezskrbnega drugega življenja in kako uživanje dojemajo žene članov orkestra, ki ostanejo v domačem kraju. Pet zgodb zaobjame celotno izkušnjo gostovanja orkestra in posledice, ki bodo vplivale na njih.

V filmu igrajo: Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in  Klaudia Reichenbacher.

Film je nastal v soprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Svea – Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film.

Film Morena je lani prejel zlato kamero na filmskem festivalu v Cannesu in je družinska psihološka drama, ki se odvije v štirih dneh na enem od hrvaških otokov. Celovečerni prvenec je bil posnet na Hvaru, na Kornatih in na Koločepu. V glavnih vlogah nastopajo Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić in Cliff Curtis, v manjših vlogah pa se predstavita tudi Zoran Predin in Lovro Zafred. Poleg režiserke scenarij podpisuje tudi Frank Graziano, slovenska soproducenta sta Jožko Rutar (SPOK Films) in Miha Černec (Staragara), producenta filma sta Danijel Pek (Antitalent) in Rodrigo Teixeira (RT Features, soproducentka je tudi Zdenka Gold (Spiritus movens). Film je lani prejel tudi vesno za zvok.

Observacijski dokumentarec Odpuščanje je režiserka s kosovskim direktorjem fotografije Latifom Hasollijem v obdobju petih let snemala v Albaniji, pripoveduje pa zgodbo o poskusu sprave med dvema družinama v odmaknjenem albanskem visokogorju, v katerem je bilo po večletnem sporu ubito 19-letno dekle. Čeprav je morilec - očetov bratranec - v zaporu, pa se dekletov oče sooča s pritiski tako tradicionalnega okolja kot sodobnega mediatorja iz prestolnice; morilčevi družini, kot kristjan, naj bi ne samo odpustil, temveč se z njo spravil - v skladu z zdaj že napol pozabljenim kanonom, albanskim plemenskim zakonom, ki je od družine žrtve zahteval ali maščevanje ali spravo. Do sedaj je film prejel 8 nagrad, med drugim vesno za montažo in vesno za najboljši dokumentarni film na lanskem, 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Nastal je pod okriljem produkcijske hiše Vertigo, producent je Danijel Hočevar, pridružena producentka je Katja Lenarčič. Svetovna premiera filma je bila na lanskem dokumentarnem festivalu CPH:DOX v tekmovalni sekciji »Next:Wave«. Dokumentarni film je nastal v soprodukciji z Dera Film (Kosovo), Film House Baš Čelik (Srbija) in Seagull Entertainment (Črna gora). Soproducent filma je tudi RTV Slovenija.

V tekmovalni program petnajstih izbranih kratkih filmov se je uvrstil tudi manjšinski soprodukcijski film Kazenski strel Roka Bička, petnajstminutno vinjeto, v kateri prijatelja popoldne preživita na nogometnem igrišču in sanjarita o igranju za lokalno moštvo, a kmalu spoznata, da imajo sanje tudi svojo ceno. V filmu igrajo: Gabrijel Dolenec, Jakov Feher, Simon Herperger, David Ivanović, Radovan Kočila, David Šafarić in Karlo Žganec. Producent filma je produkcijska hiša Antitalent, soproducent je Cvinger Film. Na 24. Festivalu slovenskega filma je prejel nagrado za posebne dosežke.

V program celovečernih igranih filmov izven tekmovalnega programa, se je uvrstila tudi slovenska manjšinska soprodukcija Telesce, italijanske režiserke Laure Samani. Film je imel svetovno premiero na Tednu kritike v Cannesu in je italijansko-slovensko-francoska soprodukcija, slovenski direktor fotografije je Mitja Ličen, ki je na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel vesno za fotografijo. V glavnih vlogah igrata Celeste Cescutti kot Agata in Ondina Quadri kot Lince / Ris. V drugih vlogah nastopajo Marco Geromin, Giacomina Dereani, Anna Pia Bernardis, Angelo Mattiussi, Luca Sera, Teresa Cappellari, Marzia Corinna Mainardis, Marisa Rupil in naš Ivo Ban. Italija, 1900. Mlada Agata rodi mrtvorojenega otroka, ki je zato obsojen na večno bivanje v limbu, t.i. predpeklu. Agata sliši za kraj v gorah, kjer lahko dojenčke samo za en dih oživijo, jih krstijo ter tako rešijo njihove duše. Odpravi se na potovanje s hčerinim trupelcem, skritim v škatli, in spozna Risa (Lince), osamljenega fanta, ki ji ponudi pomoč. Odpravita se na pustolovščino, ki bo obema omogočila, da se približata čudežu, ki se zdi povsem nemogoč. Slovenski soproducent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, njegova asistentka je bila Zala Opara. Film je na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel tudi vesno za manjšinsko soprodukcijo, na lanskem festivalu Liffe, je bil ovenčan z nagrado FIPRESCI.V domače kinematografe prihaja 19. januarja.

V sklopu festivala bo tudi letos potekalo že dvanajsto soprodukcijsko srečanje »When East Meets West« (24.-28. januar). Italijanski producenti in producenti iz jugovzhodne Evrope se tako vsako leto srečajo z ustvarjalci drugih regij in držav, letos so v fokusu Rusija, Velika Britanija, Irska, Kanada in ZDA. Na koprodukcijskem srečanju se bo s svojim novim celovečernim projektom »Fantasy« predstavila tudi slovenska režiserka Katarina Rešek - Kukla. Producent projekta je produkcijska hiša December. Na srečanje se je skupno prijavilo 435 projektov iz 56 različnih držav, med 22 je bila tako uspešno izbrana tudi slovenska režiserka.

Last Stop Trieste pa je delavnica, kjer bodo že osmo leto predstavili 6 kreativnih dokumentarcev, ki so v zaključni fazi. Med njimi je tudi Telo, režiserke in producentke Petre Seliškar, ki se bo potegoval za nagrado HBO Europe.

V programu This is IT bodo letos predstavili 10 filmov - 7 igranih in 3 dokumentarne, ki imajo italijanske soproducente in so tik pred premiero. Med njimi je tudi slovenski film Mož brez krivde režiserja Ivana Gergoleta in v produkciji Staragara.

Ustvarjalci izbranih projektov bodo od uveljavljenih strokovnjakov prejeli koristne nasvete za čim boljši zaključek filma in uspešno nadaljnjo pot na festivalih in v distribuciji.

Letos so na tržaškem filmskem sejmišču dodali še petdelno delavnico, ki nosi naslov Inspirativna in je namenjena različnim žanrom, od animacije do TV serije. Med 112 prijavami je bilo izbranih 44 udeležencev iz 27 držav, med njimi tudi trije (3) iz Slovenije.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO