1. junij 2023

Slovenski filmi na Kinu Otok

19. Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema bo v Izoli potekal med 7. in 11. junijem. Na njem bo predpremiero dočakal film Ivana Gergoleta Mož brez krivde.

V juniju bodo kinootoške projekcije ter srečanja s filmskimi ustvarjalci potekali tudi v Slovenski kinoteki in Kinodvoru v Ljubljani ter v art kinematografih v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu. Festival ostaja netekmovalen, pristno posvečen avtorskemu filmu in razvoju filmske kulture. Prikazanih bo več kot 100 celovečernih in kratkih filmov, številne projekcije bodo potekale ob prisotnosti filmskih ustvarjalcev. 

V sklopu festivala se bo predstavilo tudi več slovenskih filmov, ki so nastali s podporo Slovenskega filmskega centra, filmske agencije. 9. junija bo slovensko predpremiero dočakal film Ivana Gergoleta Mož brez krivde, ki se je konec aprila potegoval za glavno nagrado filmskega festivala v Pekingu. Zgodba o osebnem maščevanju in odrešenju je postavljena v Trst. Ovdovela Angela (Valentina Carnelutti), ki dela kot negovalka, ugotovi, da je bil zaradi posledic možganske kapi v bolnico sprejet možev nekdanji delodajalec (Branko Završan), ki je delno odgovoren za smrt njenega moža. Njegov sin ji ponudi delo negovalke, ne da bi vedel za povezavo med njima. V želji po maščevanju se odloči, da bo ponudbo sprejela.

Pri filmu sodelujejo še direktorica fotografije Debora Vrizzi, scenograf Marco Juratovec, kostumografka Gilda Venturini in oblikovalka maske Alenka Nahtigal. Producenta filma sta Miha Černec in Jožko Rutar iz produkcijske hiše Staragara, v soprodukciji z italijansko produkcijsko hišo Transmedia Produzione, zanjo Igor Prinčič in hrvaškim Propeler filmom, zanj Boris T. Matić.

V delu strokovnega programa Pro Otok, namenjenega filmskim profesionalcem, bo mojstrski tečaj vodila direktorica fotografije Moža brez krivde Debora Vrizzi. Predavala bo na temo: Z umetniškim raziskovanjem do filmskega jezika. V okviru Pro programa se bo 10. junija predstavila tudi Kratka scena – intenzivna polletna delavnica, ki vključuje spoznavanje teorije in prakse scenaristične obrti, razvoj ideje in pisanje scenarija za kratki film. Letošnja Kratka scena je že osma po vrsti, drugič poteka v prenovljenem in obogatenem formatu, a prvič pod okriljem Društva slovenskih režiserjev in režiserk v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in v partnerstvu z Društvom za uveljavljanje kratkega filma Kraken. 

Med kratkimi filmi, ki se bodo vrteli v festivalskem sklopu Video na plaži si bodo gledalci lahko ogledali kar 26 slovenskih filmov oz. filmov slovenskih avtorjev. Če izpostavimo samo nekatere: Legenda o Zlatorogu Lee Vučko, XX Vasje Lebariča in Julija Zornika, Bimberli Roka Predina in Tako se je končalo poletje Matjaža Ivanišina

Celoten festivalski program je na voljo na spletni strani Kino Otoka.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO