14. april 2024

Slovenski filmi na jubilejnem 20. Mednarodnem festivalu ZagrebDox

Na festivalu bodo izmed 1700 prijavljenih filmov prikazali nekaj več kot 100 dokumentarcev v 14 sekcijah. V regionalnem tekovalnem programu 21 filmov bodo na sporedu trije slovenski filmi: Telo režiserke Petre Seliškar, kratki film Obzornik 242 – Sunčane pruge slovenske umetnice Nike Autor ter  manjšinka soprodukcija Stekleničarji srbskega režiserja Nemanje Vojinovića.

Film Telo združuje intimne pogovore, osebne arhive in kreativne vizualije, da bi raziskal skrivnosti človeškega telesa, hkrati pa nas popeljal na popotovanje ozdravitve in samosprejemanja glavne protagonistke Urške Ristić. Film je bil premierno prikazan na zadnjem Sarajevskem filmskem festivalu, januarja na francoskem festivalu FIPADOC je bil izbran med enajst najboljših dokumentarnih filmov leta 2023, ravnokar pa se je Petra Seliškar vrnila iz Brazilije, kjer je film predstavila na festivalu È Tudo Verdade/ It’s All True, ki poteka v São Paulu in Rio de Janeiru. Film je prejel vesno za najboljši dokumentarni film na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Obzornik 242 – Sunčane pruge kot filmski dnevnik prikazuje obdobje mladinskih delovnih brigad iz časa socialistične Jugoslavije, med katerimi je bila leta 1947 tudi gradnja železniške proge Šamac-Sarajevo.  Film je bil premierno predstavljen na IDFI v Amsterdamu.

Pri filmu Stekleničarji je slovenski soproducent URGH! in je bil ravno tako premierno predvajan na  Sarajevskem filmskem festivalu, kjer je prejel glavno nagrado srce Sarajeva. Vojinović se je odpravil na obrobje Beograda, kjer nad ostanki starodavne vinčanske civilizacije leži eno največjih odlagališč odpadkov v Evropi.

Od slovenskih filmov bo v programu TeenDox na ogled še kratki animirano-dokumentarni film režiserja Simona Intiharja z naslovom Line Rider, ki spremlja umetnika Boštjana Čadeža, ki je ustvaril internetno igro Line Rider.

Za glavno nagrado veliki pečat, ki jo podeljujejo za najboljši film v mednarodni konkurenci, se letos poteguje 19 filmov. Za najprivlačnejši naslov v tem programu velja zmagovalec iz Cannesa Four Daughters tunizijske režiserke Kaouther Ben Hanie. Portret tunizijske mame, ki se spopada z dejstvom, da so islamski ekstremisti radikalizirali dve njeni starejši hčerki, je bil med drugim nominiran tudi za oskarja. ZagrebDox je svoja festivalska vrata prvič odprl 21. februarja 2005 s filmom The White Diamond nemškega režiserja Wernerja Herzoga. Iz projekta, ki ga je začela peščica strastnih dokumentaristov pod vodstvom Nenada Puhovskega, se je v dveh desetletjih spremenil v ključno regionalno in globalno prizorišče sodobnega dokumentarnega filma. Danes je eden izmed zgolj 40 svetovnih filmskih festivalov, katerih filmi se potegujejo za letno nagrado Evropske filmske akademije v kategoriji dokumentarnega filma. Festival je doslej obiskalo 350.000 obiskovalcev. Na skoraj 3000 projekcijah je bilo prikazanih več kot 2800 filmov, doslej pa se ga je udeležilo več kot 6500 tujih in domačih gostov.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO