2. februar 2024

Slovenski filmi in avtorice na mednarodnem festivalu kratkega filma v Clermont Ferrandu

Na 45. mednarodni festival kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu, ki se je začel danes in poteka do 10. februarja, sta se v pregledni program uvrstila filma Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić in Sestre režiserke Kukle.

Film Urške Djukić, prejemnika nagrada Evropske filmske akademije za najboljši kratki film v letu 2022 in francoskega cezarja za najboljši animirani film leta 2023, so uvrstili v program Panorama, ki predstavlja novo generacijo talentiranih ženskih režiserk. Film režiserke Kukle pa so uvrstili v program Retrospektiva, ki gledalcu omogoča vstop v svet junaških žensk iz vsega sveta. Sestre so najbolj nagradili ravno francoski festivali, med njimi najpomembnejši v Clermont Ferrandu, kjer je film leta 2021 prejel Grand Prix za najboljši film v mednarodnem programu in festival Premiers Plans Angers, ki je filmu podelil nagrado občinstva.

Letos so v žirijo mednarodnega tekmovalnega programa povabili tudi Kuklo, ki bo o najboljših filmih odločala še s tremi filmskimi ustvarjalkami: Jihan el Tahri, režiserko, producentko in novinarko,  Kim Keukeleire, animatorko in režiserka animiranih filmov ter Irene Moray, špansko  režiserko, producentko in igralko.

V sklopu festivala se od 5. do 8. februarja odvija tudi filmska tržnica kratkih filmov, na kateri imajo slovenski kratki filmi  svojo enajsto zaporedno predstavitev. Filmska tržnica predstavlja različne segmente ustvarjanja kratkega filma, med njimi je tudi dogodek Euro Connection, osrednja platforma za soprodukcije kratkih filmov. Med 12 izbranih projektov se je uvrstil slovenski kratki filmski projekt (Od)postajanje režiserke Ivane Vogrinc Vidali, produkcijska hiša je Temporama.

Film pripoveduje o  Miri in njeni zvesti psički Borki, ki živita mirno in odmaknjeno življenje na podeželju, dokler nista neke noči priča pretresljivemu dogodku. Potem ko posredujeta pri spolnem napadu sredi gozda blizu njune hiše, sta se primorani soočiti s posledicami. Mira se poda na transformativno potovanje skozi zapleteno zgradbo pravosodnega sistema, dokler se meje med človeštvom in naravo nepreklicno ne zabrišejo.

Tudi letos se na glavnem svetovnem sejmu kratkega filma skupaj petič predstavljajo tri države: Češka, Slovaška, Slovenija, pod skupno promocijsko znamko CEC (Central European Cinema). Vse tri države pa ob promociji poglabljajo tudi svoje sodelovanje pri produkciji filmov in ustvarjajo nove povezave na področju animacije. Nosilci predstavitve so Češki filmski center, Slovaški avdiovizualni inštitut in Slovenski filmski center. Vse filme, ki se predstavljajo v Clermont Ferrandu, je podprl Slovenski filmski center. Slovenski filmski center ob tej priložnosti predstavlja spletni vodič kratkih filmov 2024 v angleškem jeziku, ki je namenjen tuji strokovni javnosti. Novi spletni vodič celovečernih filmov 2024 pa bo na voljo v času Berlinala.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO