25. september 2023

Slovenija v fokusu na festivalu Beast v Portu

Mednarodni filmski festival Beast se 27. septembra vrača v Porto na Portugalskem, kjer bo do 1. oktobra potekal šestič. Ta portugalski festival se ekskluzivno osredotoča na kinematografije iz vzhodne Evrope in se letos posebej poklanja sodobni in avantgardni filmografiji Slovenije. V petih dneh bo na festivalu Beast prikazanih preko sto filmov, v uradni tekmovalni sekciji pa 37 kratkih filmov iz 22 držav. Izbor je razdeljen v štiri kategorije East Wave (igrani film), East Doc (dokumentarni film), Experimental East (eksperimentalni film) in nova kategorija Animaeast (animirani film).

Otvoritvena slovesnost festivala Beast bo 27. septembra, ob 21.15 uri, v filmskem centru Batalha. Festival bo uvedla projekcija treh kratkih filmov, ki so jih režirale slovenske režiserke, Babičino seksualno življenje Urške Djukić, Steakhouse Špele Čadež in Sestre v režiji Kukle.

»Ti trije filmi govorijo o življenju (vseh!) žensk. Pripovedujejo o preteklih in sedanjih bojih s stališča različnih generacij in skupaj učinkujejo kot nekakšen cinematični objem – družno zrenje v boljšo prihodnost,« so zapisali na festivalu Beast, ki prvo leto poteka pod umetniškim vodstvom programske selektorice, novinarke in filmske kritičarke Terese Vieire. Letošnji ediciji festivala je nadela geslo Nesrečno do konca svojih dni (No Happy Ever After).

Ob svoji letošnji osemdesetletnici bo posebne pozornosti deležen režiser in snemalec Karpo Godina z izborom osmih kratkih filmov iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja. »Jugoslovanski režiser je radikalnemu črnemu valu šestdesetih let vdihnil neustavljivo izrazno svobodo, usmerjeno proti vsem oblikam represije […]. V svoji karieri je pol slovenski, pol makedonski filmski ustvarjalec v poetiko in politiko filma vnesel igriv anarhični duh, pri čemer se je v svojih avantgardnih kratkih filmih iz šestdesetih in sedemdesetih let brez diha gibal med fikcijo in nefikcijo,« so ga predstavili v programskem listu festivala Beast.

Posebno cinematično doživetje se gledalcem obeta tudi ob projekciji prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga Janka Ravnika, ki se bo odvila v obliki kino-koncerta. Posebej za ta dogodek je glasbo prispeval zvočni umetnik Ivo São Bento, portugalski veteran elektronske glasbe, ki s sebi lastno metodologijo plastenja različno pridobljenih zvokov ustvarja vznemirljiva zvočna okolja – prijetna, potopitvena in svetla pa tudi zgoščena, težka, disonantna in nepričakovana. V nadaljevanju bo v programu Queer režiser Boris Petkovič predstavil svoj dokumentarni film LGBT_SLO_1984, ki ima pred sabo intenzivno festivalsko jesen in se je pred dnevi predstavil tudi na dunajskem Queer Film Festivalu. Del programa odpira portal v vesolje slovenske video umetnosti, pri čemer je sodeloval Video arhiv Postaja DIVA. Videoprogram, ki ga bo obogatil performans umetnice Pauline Maure se bo pod naslovom Feast | Body odvrtel v dveh delih. Prvi del Diva #1 Feast bo skozi nabor sedmih del spodbudil k razmisleku o individualnih in skupnostnih praksah, povezanih s hrano, ter poskušal razbiti rigidna družbena pričakovanja, pogojena s spolom, kot tudi družbene neenakosti, ob navezovanju na kulinarične užitke in slasti umetniškega izražanja. Izbor del v Diva #2 Body pa poudarja različne plati telesa – individualne in kolektivne. Torej »od mesa do duha, od konkretnega do metaforičnega, od otrplosti do ritma, od melanholije do evforije« - to strnjeno ponuja slovenski video program.

Na šolski izlet v Porto pa se bosta odpravili Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) in Akademija umetnosti v Novi Gorici. Študentje prve se bodo v posebni sekciji School Visit predstavili s štirimi kratkimi filmi, študentje druge pa s sedmimi. Program Focus Slovenia na festivalu Beast v Portu so podprli Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka, Video arhiv Postaja DIVA, Veleposlaništvo Republike Slovenije na Portugalskem s sedežem v Ljubljani in Konzulat Republike Slovenije v Portu. V Portu bodo te dni slovenski film osebno predstavljali Karpo Godina, Boris Petkovič, Špela Čadež in Matevž Jerman kot član žirije za eksperimentalne in animirane filme.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO