13. december 2023

Prva klapa novega filma Urše Menart padla v Tolminu

Včeraj se je začelo snemanje drugega celovečernega igranega filma režiserke in scenaristke Urše Menart, z naslovom Vse, kar je narobe s tabo. Režiserka se po svojem prvencu Ne bom več luzerka (2018) spet osredotoči na težave mlajše generacije v svetu, ki ni ukrojen zanje. Petindvajsetletna Maruša (Anuša Kodelja), ki se spoprijema s posledicami mamine bolezni, se zateče na kmetijo svojega odtujenega očeta. Počuti se izgubljeno in osamljeno, dokler na družbenih omrežjih ne spozna vrstnice Alje (Klara Kuk), medicinske sestre in vplivnice, ki živi v majhnem nemškem obmorskem mestu. Maruša in Alja, ki ju povezujejo skupne težave in smisel za humor, se hitro spoprijateljita. Toda, ko se srečata v živo in sta soočeni s svojimi zapletenimi življenji, vključno z Aljinimi zdravstvenimi težavami in osebnimi dilemami, se njuno prijateljstvo znajde pred preizkušnjo.

Urša Menart je tematiko svojega novega filma, za katerega je napisala tudi scenarij in ga razvijala na številnih delavnicah in v okviru soprodukcijskih tržnic (Sources2, EAVE Producer’s Workshop, Cinelink, Berlinale Co-Production Market), strnila z besedami: »Vse, kar je narobe s tabo je zgodba o iskanju bližine – generacija, ki ji pripadata protagonistki, je osamljena kot še nobena pred njo, spoznavanje novih prijateljev v odrasli dobi pa je še težje kot v mladostniških letih. V dobi odtujenosti in individualizma je tudi t. i. BFF (najboljšo prijateljico za vedno), pogosto idealizirano kot najpomembnejši odnos za ženske v dvajsetih letih, težko najti in še težje obdržati. Svet je do mladih žensk, še posebej do tistih, brez močnega zaledja in podpore, pogosto še vedno neizprosen. Film ta občutja neopaznosti in nepripadnosti postavlja nasproti močnemu človeškemu hrepenenju po povezanosti, po globokih prijateljstvih, kakršna pogosto vidimo v filmih, ter po tem, da bi nas nekdo končno razumel.«

Poleg mladih igralk Anuše Kodelje in Klare Kuk v filmu nastopijo še Matija Vastl, Mojca Fatur, Kaja Ocvirk, Ivana Percan Kodarin in drugi. Direktor fotografije je nizozemski snemalec Roy van Egmond, scenograf Marco Juratovec, kostumografinja Kristina Savić, oblikovalka maske Lija Ivančič. Film nastaja v produkciji Vertiga, producenta sta Katja Lenarčič in Danijel Hočevar, ter v soprodukciji z RTV Slovenija in soproducenti Dimčetom Stojanovskim ter Stefanom Orlandićem (Living Pictures, Srbija), Alexandrom Wadouhom in Roxano Richters (Chromosom Film, Nemčija), Paulo Klossner (Tidewater Pictures, Nemčija) in Reo Rajčić (Eclectica, Hrvaška).

Film Vse, kar je narobe s tabo nastaja v sodelovanju s filmskim studiom Viba Film in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Filmskega centra Srbije, programa Ustvarjalne Evrope Media in programa Re-Act. Trideset snemalnih dni se bo odvijalo na lokacijah Tolmin z okolico, v Novi Gorici, Kranju, Ljubljani z okolico in na otoku Usedom na Baltiku. Snemanje filma se bo predvidoma zaključilo februarja 2024.

O režiserki
Urša Menart je leta 2010 diplomirala iz filmske in televizijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Režirala je dokumentarne filme Kaj pa Mojca? (2014), Nekoč je bila dežela pridnih (2012) in Veš, poet, svoj dolg? (2011)  in bila soscenaristka pri dveh celovečernih filmih v režiji Damjana Kozoleta, Nočno življenje (2016) in Polsestra (2019). Njen celovečerni prvenec v vlogi scenaristke in režiserke Ne bom več luzerka (2018) je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel  5 nagrad med njimi dve najpomembnejši, vesno za najboljši film in scenarij. Na Liffu pa ga je žirija nagradila s posebno omembo.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO