7. februar 2023 (20:00) - 9. februar 2023 (23:59)

Prešernova nagrajenca 2023: Ema Kugler in Matevž Luzar

Vabljeni na že tretjo prešernovanje z Bazo slovenskih filmov in Slovenkim filmskim centrom.

Letos je praznovanje še posebej veselo, saj sta kar dva prejemnika iz vrst filmskih ustvarjalcev. Multimedijska umetnica Ema Kugler je prejemnica Prešernove nagrade za življenjsko delo, režiser in scenarist Matevž Luzar pa je prejemnik nagrade Prešernovega sklada.

Ogledali si bomo celovečerna filma Človek s senco v režiji Eme Kugler in Srečen za umret v režiji Matevža Luzarja.

FILMA BOSTA ZA OGLED DOSTOPNA OD 7. 2. 2023 OD 20:00 DO 9. 2. 2023 DO 24:00.

Človek s senco, Ema Kugler, 2019, Slovenija, 100'

Največja zabloda človeka je njegova iluzija, da je svoboden. Novorojeni nima izbire, brez svoje volje je porojen v ta svet in kot popolnoma nemočno bitje dan v dresuro civilizacijskih norm, ki jih določajo tisti, ki so na poziciji moči … A kaj, če je mogoče kaj drugega?

Srečen za umret, Matevž Luzar, 2012, Slovenija, 100'

Srečen za umret je grenko sladka komedija o upokojencu, ki se odloči, da bo srečen preden umre. Ivan je 76-letni upokojeni učitelj glasbe. Verjame, da je njegovo življenje končano, zato si kupi parcelo za grob s prekrasnim pogledom na Alpe in gre v dom za starejše, kjer želi v miru dočakati svoj konec. Ampak zgodi se ravno nasprotno: na tečaju računalništva odkrije strast do življenja in končno začne živeti. Celovečerni flm Srečen za umret je dramatična komedija inspirirana z resničnim življenjem. Je grenko sladka pripoved o staranju, ki najprej postreže z vsemi stereotipnimi predstavami, da bi jih nato obrnila na glavo. Je zgodba o tem, da za življenje nikoli ni prepozno.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.

POVEZANO