20. maj 2022

Premiera slovenskega filma Antigona – Kako si upamo! v Kinodvoru

Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma si bodo obiskovalci tokrat lahko ogledali dokumentarno-igrani film Antigona – Kako si upamo! režiserja Janija Severja. Premiera filma bo v ponedeljek, 23. maja ob 20.30 uri v Kinodvoru, ob prisotnosti režiserja in filmske ekipe.

Antigona, kako si upamo! je nastala po motivih drame Trojno življenje Antigone Slavoja Žižka. V poskusu, da bi razumeli, kaj se dogaja v svetu, film postavlja sodobne akterje v vloge Žižkove verzije starogrške tragedije. Slavljena kot junakinja odpora državni oblasti se zdi Antigona priročen ideal za današnji čas. In vendar, ali gre res za emancipatorno junakinjo? Ali pa je tudi ona del problema? Čas je, da odkrijemo »odvratno mrmranje življenja« v svetu desnega fundamentalizma, klimatskih sprememb in neizmerne neenakosti. Antigona – Kako si upamo! predstavlja politično dramaturgijo, ki podžiga najbolj vitalna vprašanja našega časa.

Režiser o svojem filmu pravi:« Vprašanje, ki ga zastavlja Žižkova Antigona, je vprašanje pozicij v sistemu in poskusa, kako iz sistema izstopiti. Izstop iz sistema seveda ne more biti preprost. Revolucije je treba ponavljati, a ob tem se neizogibno postavlja vprašanje: ali ni v revolucija vedno le želja po novem gospodarju? O tem sem poskušal razmišljati v filmu, ki je asociativen in želi pustiti gledalca, da sam pride do svojih zaključkov.«

V filmu igrajo: Primož Bezjak, ki je na 23. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo glavno moško vlogo, Anja Novak, Matija Vastl, Žan Perko, Jure Henigman, Doroteja Nadrah, Matej Zemljič in Gregor Prah.

Film je imel oktobra 2020 mednarodno premiero v tekmovalnem programu 24. edicije češkega mednarodnega dokumentarnega filmskega festivala Ji.hlava IDFF. Na 23. Festivalu slovenskega filma je prejel tudi vesni za najboljšo montažo, za najboljši dokumentarni film in nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov (Fipresci) za najboljši slovenski celovečerni film v tekmovalnem programu.

»Antigona – Kako si upamo! je eden najbolj modrih in odkritih dokumentarcev o današnjem svetu,« je za Modern Times Review zapisala dr. Melita Zajc.

Scenarij za film so napisali Miloš Kalusek, Jani Sever in Stojan Pelko. Direktor fotografije je Mitja Ličen, montažer Miloš Kalusek, scenografinji Lara Štefančič in Tina Kolenik, slednja je poskrbela tudi za kostumografijo, oblikovalka maske je Lija Ivančič, oblikovalec zvoka Julij Zornik in kolorist Teo Rižnar. Producenta filma sta Jani Sever in Nina Jeglič iz produkcijske hiše Sever&Sever, koproducent je RTV Slovenija, film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO