22. september 2023

Azijsko-slovenski film na festivalu v San Sebastianu

Na 71. filmskem festivalu v San Sebastianu, ki se je začel danes, 22. septembra, in bo trajal do 30. tega meseca, se je v sekcijo novih režiserjev (New Directors Competition) med 11 filmov, uvrstil tudi film z naslovom Last Shadow at First Light (Zadnja senca pred zoro), ki ga je z azijskimi partnerji soproducirala naša produkcijska hiša Studio Virc.

V svojem celovečernem prvencu nas singapurska režiserka in scenaristka Nicole Midori Woodford, popelje v fantazijski svet junakinje Ami, ki jo prividi in sanjske prikazni pripeljejo na sled pogrešane matere. Film glavno junakinjo spremlja na  potovanju od Singapurja do Japonske, kjer med spreminjajočimi se pokrajinami Amijeve sanjske fantazme dobijo konkretnejšo obliko. Ob azijski filmski in igralski ekipi (Masatoshi Nagase, Mihaya Shirata, Mariko Tsutsui, Peter Yu) so pri ustvarjanju filma sodelovali tudi slovenski ustvarjalci. Filmsko glasbo, ki spremlja popotovanje junakinje Ami, je napisala slovenska skladateljica Alenja Pivko Kneževič. Pri izvedbi so sodelovali številni slovenski glasbeni izvajalci in oblikovalec zvoka Simon Penšek. Zaradi zgodbe, ki kaže realnost na meji s fantazijskim svetom, je film zahteval tudi veliko posebnih učinkov, za katere je skrbela ekipa pod vodstvom Žige Radulja. Film je singapursko-japonsko-slovensko-filipinsko-indonezijska soprodukcija, pri kateri so sodelovale produkcijske hiše Potocol (Singapur), Fourier Films (Japonska), Studio Virc (Slovenija) in Cogito Works (Japonska).

To je za producenta Boštjana Virca že drugo sodelovanje s producenti iz Azije. Prvič je soproduciral filipinski film Motel Acacia (2019), ki so ga delno posneli v Sloveniji in je svetovno premiero doživel na mednarodnem filmskem festivalu v Tokiu. Kot producent, ki išče inovativne in nekonvencionalne produkcijske kombinacije, se redno udeležuje svetovnih filmskih tržnic oziroma marketov, med katerimi je za azijski trg zelo pomembna tista v Južni Koreji. Ob tem producent Boštjan Virc opaža, da je »Azijska filmska skupnost, če izvzamemo Kitajsko in Indijo, bistveno manjša in bolj obvladljiva, kot se zdi, saj se v primerjavi z evropskim trgom, procentualno s filmom ukvarja manj ljudi. Pri snemanju filma Last Shadow at First Light je kot pridruženi producent sodeloval tudi Tadej Koren Šmid.

Svetovna premiera filma na festivalu v San Sebastianu bo v nedeljo, 24. septembra. Udeležili se je bodo producent Boštjan Virc, avtorica filmske glasbe Alenja Pivko Kneževič in oblikovalec zvoka Simon Penšek.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO