1. marec 2024

Podeljene Štigličeve nagrade za režijo

Društvo slovenskih režiserjev in režiserk je 29. 2. ob 19.00 v Slovenski kinoteki že desetič podelilo stanovske nagrade na področju filmske in televizijske režije.

Podeljene so bile naslednje nagrade:

  • pet enakovrednih nagrad ŠTIGLIČEV POGLED za izjemno režijo, ki jih Društvo slovenskih režiserjev in režiserk vsako leto podeli najmanj dvema in največ petim režiserkam in režiserjem, ki ustvarjajo na področju filma in televizije in
  • NAGRADA FRANCETA ŠTIGLICA ZA ŽIVLJENJSKO DELO NA PODROČJU FILMSKE IN TELEVIZIJSKE REŽIJE.

Letošnjo komisijo za podelitev nagrad so sestavljali Tijana Zinajić (predsednica), Miran Zupanič (član) in Martin Srebotnjak (član). Nagrade so avtorsko delo akademskega kiparja in režiserja Mihe Knifica. Nagrada Štigličev pogled je plaketa in stilizirano iskalo pogleda /zuhr/ (France Štiglic ga je namreč improviziral iz škatlice vžigalic). Nagrada za življenjsko delo je plaketa in plastika stiliziranih brkov Franceta Štiglica. Slovenske režiserke in režiserji želimo z letnim podeljevanjem nagrad Franceta Štiglica za izjemne dosežke in za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije povečati prepoznavnost slovenskega filmskega ustvarjanja in nagraditi vse prevečkrat prezrte ustvarjalce te veje umetnosti.

Scenarist, režiser in povezovalec prireditve je bil Lun Sevnik (pred tremi leti tudi sam prejemnik nagrade Štigličev pogled).

Letošnji nagrajenci so:


NAGRADE ŠTIGLIČEV POGLED ZA IZJEMNO REŽIJO:

NAGRADA FRANCETA ŠTIGLICA ZA ŽIVLJENJSKO DELO: ANTON TOMAŠIČ

Zaradi odsotnosti se podelitve ni mogel udeležiti Ivan Gergolet (zanj je nagrado prevzel producent nagrajenega filma Miha Černec).
Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO