2. marec 2021

Playing Men izbran med 10 najboljših dokumentarnih filmov zadnjih dveh let

Med 3. in 9. marcem bo v organizaciji francoske iniciative Documentaire sur grand écran organiziran revijski festival Best of Doc #2, ki bo postregel z izborom 10 najboljših dokumentarnih filmov, ki so bili v Franciji distribuirani v zadnjih dveh letih. V izbor so organizatorji vključili tudi slovenski dokumentarni film Playing Men (2017) režiserja Matjaža Ivanišina. Playing Men, esejsko oblikovan film o igri in kreativnosti, je v izboru poleg filma Monrovia, Indiana ameriškega dokumentarista Fredericka Wisemana tudi edini film, ki ni nastal v francoski produkciji. Pri izvedbi festivala, ki bo zaradi pandemije v celoti izveden v digitalni obliki, bo sodelovalo več kot 60 kinematografov iz cele Francije.

Playing Men je bil v Franciji distribuiran v prvi polovici lanskega leta, distribucijo za francosko govoreče države pa je prevzel priznani francoski distributor avtorskih, umetniških in hibridnih filmov Shellac. Izjemen odziv kritikov in francoskega občinstva velja za enega največjih dosežkov slovenske dokumentaristike v najpomembnejši evropski filmski državi sploh. O tem, kako dobro je Playing Men bil sprejet v Franciji, priča tudi dejstvo, da ga je na seznam najboljših filmov leta 2020 uvrstila kar polovica od članov uredniškega odbora znamenite francoske filmske revije Cahiers du Cinéma.

Film je doživel premiero leta 2017 v glavnem tekmovalnem programu na festivalu FID Marseille, kjer je prejel tudi eno od dveh glavnih mednarodnih nagrad. V Franciji je bil nagrajen še enkrat, in sicer na festivalu novih filmskih govoric Entrevues Belfort. Med leti 2017 in 2020 je bil predvajan na številnih festivalih na vseh koncih sveta, med drugim v Rotterdamu, Sarajevu, Lizboni, na Crossing Europe v Linzu in True/False Film Festu v ameriški zvezni državi Misuri, ter v prestižnih centrih sodobne umetnosti kot sta pariški Centre Pompidou in newyorški Museum of the Moving Images.

Playing Men je finančno podprl Slovenski filmski center in je nastal v produkciji produkcijske hiše NOSOROGI, ki ga vodi producentka in avtorica Marina Gumzi. Pri filmu so v ožji ekipi, poleg režiserja in letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Matjaža Ivanišina ter producentke, sodelovali še Gregor Božič kot direktor fotografije, Ivan Antić kot snemalec zvoka, montažer Matic Drakulič, pesnik in igralec Nebojša Pop-Tasić ter lani preminuli igralec Peter Musevski.

Francoska iniciativa Documentaire sur grand écran je bila ustanovljena leta 1991 v Parizu in velja danes za vodilno organizacijo za promocijo in distribucijo ne-igranih filmskih formatov v Franciji ter francosko govorečih državah. Tri desetletja se organizacija aktivno zavzema za zastopanost dokumentarnih filmov na velikih zaslonih ter za sistematično tematizacijo in kontekstualizacijo dokumentaristike med širšo publiko. Prireja vrsto dogodkov in ponuja storitve za profesionalce: informacijski center, katalog sodobnih in arhivskih filmov, podporo prikazovalcem, usposabljanje za programerje in drugo.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO