28. februar 2022

Padla je prva klapa celovečernega filma Opazovanje režiserja Janeza Burgerja

V soboto, 26. februarja 2022, je v Ljubljani padla prva klapa slovenskega celovečernega igranega filma Opazovanje režiserja Janeza Burgerja. Scenarij za film sta napisala režiser in Srđan Koljević. To je Burgerjev šesti celovečerni igrani film.

Lara, stara 27 let, empatična pripravnica v vozilu nujne medicinske pomoči, pomaga Kristijanu pri prevozu v bolnišnico. Čeprav je ta v komi, Lara začne prejemati videoposnetke z njegovega Facebook profila, kjer neznani ljudje spremljajo, kako ga pretepajo. To prijavi detektivu Borutu, le ta ugotovi, da opazovalci niso bili prisotni na kraju dogodka, ampak so prenos spremljali le na Facebooku. Ko Lara ugotovi, da opazovalci drug za drugim umirajo, postane psihotična, vendar jo Borut pomiri, da gre za internetno prevaro. Na enem od posnetkov se pojavi Larina sestra, ki umre, potem, ko Lari prizna, da je tudi ona gledala pretep. Lara hoče ubiti Kristijana, ker ga krivi za smrti, vendar ji to ne uspe in se zlomi. Kristijan kljub vsemu umre. Ko Lara prejme posnetek, na katerem je na Facebooku gledala prenos v živo, spozna, da je tudi ona sostorilka Kristijanovega umora.

V filmu glavno vlogo igra Diana Kolenc, v preostalih vlogah pa igrajo Nataša Keser, Vladimir Vlaškalić, Benjamin Krnetič, Jure Henigman, Blaž Setnikar, Pavle Ravnohrib, Damjana Černe, Mojca Funkl, Lara Vouk, Robert Prebil, Sreten Mokrović, Vito Weis, Timon Šturbej, Maks Dakskobler, Gregor Zorc, Luka Cimprič, Aleš Kranjec, Barbara Medvešček in drugi.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Miloš Kalusek, scenografa sta Vasja Kokalj in Špela Jelovčan, oblikovalka maske Ana Bulajić Črček, kostumografinja je Ana Savić – Gecan.

Film, katerega producenta sta Miha Černec in Jožko Rutar iz slovenske produkcijske hiše Staragara, nastaja v mednarodni koprodukciji. Koproducenti filma so še Propeler Film iz Hrvaške, producent Boris T. Matić, produkcijska hiša Transmedia iz Italije, producent Igor Prinčič in produkcijska hiša Kaval Film iz Severne Makedonije, producent Robert Jazadziski. Izvršna producentka filma je Nina Robnik.

Opazovanje, ki bo posnet v predvidoma v 35 snemalnih dneh v Ljubljani z okolico, Trstu in Gorici nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Hrvaškega avdiovizualnega centra, RTV Slovenija, Filmskim studiem Viba Film, Filmskim skladom Severne Makedonije, Ustvarjalne Evrope – MEDIA, Filmske komisije Furlanije – Julijske krajine in italijanskim ministrstvom za kulturo.

Janez Burger je rojen 1965 v Sloveniji. Študiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in na FAMU v Pragi, kjer je leta 1996 diplomiral iz filmske in TV režije. S svojimi filmi je osvojil številne nagrade na domačih in mednarodnih filmskih festivalih. Deluje tudi v gledališču in operi. Živi in dela v Ljubljani.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO