6. oktober 2022

Padla je prva klapa celovečernega filma Odrešitev režiserke Sonje Prosenc

Odrešitev je tretji celovečerni igrani film režiserke in scenaristke Sonje Prosenc. V črni komični drami spoznamo na videz popolno družino, ki jo sestavljajo Olivija, Aleksander in njuna hčerka Agata. S prihodom 25-letnega Julijana v njihov dom, se jim življenje obrne na glavo in razkrije njihove disfunkcionalne odnose. Odrešitev skozi humor raziskuje témo emocionalno izpraznjenih elit in jo umešča v kontekst sodobnih družbenih vprašanj.

Glavne vloge v filmu igrajo Katarina Stegnar, Marko Mandić, Mila Bezjak in francoski igralec Aliocha Schneider, v vidnih vlogah pa nastopajo še Kristoffer Joner, ki je v prejšnjem celovečernem filmu režiserke Zgodovina ljubezni odigral glavno moško vlogo, Judita Franković Brdar, Jure Henigman, Ana Djurić – Konstrakta ter Matija Vastl.

Pri filmu sodelujejo še direktor fotografije Mitja Ličen, montažerka Ivana Fumić, scenografinja Tajana Čanić Stanković, kostumografinji Gilda Venturini in Dubravka Skvrce, oblikovalki maske Tina Šubic in Lija Ivančič. Člani ekipe in igralci prihajajo iz Slovenije, Hrvaške, Francije, Italije, Norveške in Srbije.

Producent filma je produkcijska hiša Zavod Mono o, zanjo Rok Sečen. Soproducenti filma so: Incipit Film iz Italije, Incitus film iz Norveške, Wolfgang&Dolly iz Hrvaške ter Living Pictures iz Srbije.

Film je bil razvit s podporo Medie Kreativne Evrope, norveških regionalnih skladov »Rogaland Filmkraft in Mediefondet Zefyr« in Slovenskega filmskega centra. Scenaristka in režiserka Sonja Prosenc je scenarij razvijala na »Pop Up Film Residency Eurimages« v Parizu. Realizacijo filma sta ob Slovenskem filmskem centru izdatno podprla italijansko Ministrstvo za kulturo (Ministero della Cultura) in Filmska komisija Furlanije – Julijske krajine, ostali sofinancerji pa so Hrvaški avdiovizualni center, Filmski center Srbije, Avdio-vizualni sklad Furlanije-Julijske krajine in TV Slovenija. Film je podprl tudi ARRI, gre za mednarodno podporo mednarodnim projektom.

Po dveh celovečernih dramah, Drevo in Zgodovina ljubezni, ki sta bila izbrana za slovenska kandidata za oskarja in sta ob mednarodnih nagradah prejela tudi nekaj vesen in ostalih domačih nagrad, sta se Sonja Prosenc in njen redni sodelavec direktor fotografije Mitja Ličen prvič podala tudi v žanrske vode s filmom Raj, kratko komedijo, v kateri nastopata Judita Frankovič Brdar in Matej Puc. Film je bil nagrajen z vesno za najboljši kratki film.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO