28. september 2022

Slavnostna predpremiera celovečernega filma Dedek gre na jug režiserja Vinci Vogue Anžlovarja

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017, bo v petek, 7. oktobra ob 20. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ob prisotnosti filmske ekipe, slavnostna predpremiera igranega celovečernega filma Dedek gre na jug režiserja Vinci Vogue Anžlovarja, ki je ob tem povedal: »To je zgodba o pravi ljubezni in iskrenem prijateljstvu. Tako kot v življenju, se pot, ki bi morala trajati par ur, zavleče v štiri dni. Da se stvari še bolj zapletejo, poskrbita Vlado in Esma, a se tako, kot si želim v življenju, vse srečno konča za Borisa in Nedo. Za življenjske modrosti so zadolženi Romi, za reševanje zapletenih kriminalističnih povezav pa Jonas z ekipo. Da je filozofija bistvo vsega in da je lahko smrtonosna, pa nam in Esadu razloži Miki.«

Ostarela glasbenika se v iskanju drage ljubezni iz preteklosti srečata z vzhajajočo mlado pevko, ki ju popelje na pustolovščino življenja.

V filmu igrajo: Vlado Novak, Boris Cavazza, Zala Djuric, Goran Navojec, Senko Veselinov, Jasna Diklić, Maruša Majer, Nenad Tokalić, Jonas Žnidaršič, Dario Varga, Primož Pirnat, Ksenija Mišić, Timon Šturbej in drugi.

Vinci Vogue Anžlovar je po veliki uspešnici Babica gre na jug iz leta 1991, ki je prvi celovečerni igrani film v samostojni Sloveniji, zdaj posnel še film Dedek gre na jug, ki pa ni nadaljevanje, na 'babico' se navezuje le naslov. Tokrat se protagonista filma, ki ju igrata Boris Cavazza in Vlado Novak, resnično odpravita na jug - ne na morje, temveč proti Makedoniji. Babica gre na jug je bil premierno prikazan 17. decembra 1991 v Cankarjevem domu, Dedek gre na jug bo svojo slavnostno predpremiero v isti hiši kulture doživel par mescev prej.

Pri filmu sodelujejo še direktor fotografije Miloš Srdić, scenografa Petra Kriletić in Ivan Bartling, kostumografinja Zarja Predin, oblikovalka maske Tina Lasič Andrejević, oblikovalec zvoka Julij Zornik, skladatelj glasbe Milko Lazar, za montažo filma je poskrbel režiser. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše A Atalanta, zanjo producent Branislav Srdić. Soproducenti filma so Sektor Film, RTV Slovenija in MP Produkcija, v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film. Film je sofinanciral Slovenski filmski center, finančno podporo je prejel tudi od Filmske agencije Severne Makedonije.

Na redne kinematografske sporede prihaja v začetku leta 2023, občinstvo si ga bo lahko ogledalo na 25. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Napovednik filma je dostopen na tej povezavi.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO