13. april 2023

Ob knjigah v Nemčijo tudi naši filmi

Ob častnem gostovanju Slovenije na letošnjem 75. Frankfurtskem knjižnem sejmu bodo poleg knjig Nemčijo preplavili tudi slovenski filmi. Gre za obsežno predstavitev slovenske kinematografije v Nemčiji, ko bo tamkajšnje občinstvo dobilo priložnost našo državo in ustvarjalnost spoznati tudi skozi filmsko umetnost. Že čez dva tedna, bolj zgoščeno pa jeseni, se bodo naši filmski ustvarjalci predstavili v več nemških mestih, začenši v Wiesbadnu, kjer se 26. aprila začenja 23. GoEast festival srednje- in vzhodnoevropskega filma, ki bo trajal do 2. maja. Dogodki potekajo v sodelovanju Slovenskega filmskega centra in Slovenskega kulturnega centra v Berlinu (SKICA Berlin).

Sodobno, prelomno, klasično

GoEast festival, ki se osredotoča na filme z vhodne in srednje Evrope, letos gosti slovenske filme. Z besedami »Slovenija, mlada država z večstoletno literarno in kulturno tradicijo, vabi festivalsko občinstvo k odkrivanju živahne slovenske filmske scene,« v Wiesbadnu napovedujejo prisotnost naših filmov v svojem programu. V tekmovalni program festivala GoEast se je uvrstil novi film Marka Šantića Zbudi me. Družbeno kritična drama, v kateri Rok (Jure Henigman) po nesreči začasno izgubi spomin in v vrtincu manipulacij, nasilja in ksenofobije počasi sestavlja koščke svoje preteklosti in identitete, je tretji celovečerni film Marka Šantića (Zapelji me, 2013 in Skupaj, 2018). Scenarij za intimno dramo z elementi kriminalke je spisal z Goranom Vojnovićem in hrvaško scenaristko Saro Hribar. Film, ki ga je producirala produkcijska hiša Vertigo, je doživel svetovno premiero na filmskem festivalu v Talinu, predstavil se je v glavnem programu festivala v Trstu, kjer so ga uvrstili tudi v izbor petih filmov z distribucijo po različnih italijanskih mestih. V tekmovalnem programu festivala GoEast je sicer 16 celovečernih filmov, med njimi je tudi srbski film Usekovanje (Praznik Janeza brez glave, 2022), prvenec režiserja Siniše Cvetića, v katerem v eni izmed glavnih vlog nastopa slovenska igralka Aleksandra Balmazović.

Ob tekmovalnem filmu bosta strnjeno predstavitev slovenske filmske produkcije dopolnila še dva filma, ki sta slovensko kinematografijo posebej zaznamovala. Prvi je Varuh meje (2002) Maje Weiss, ki velja za prvo režiserko, ki je posnela film v samostojni Sloveniji. »Film Maje Weiss je bil daleč pred svojim časom: queer-feministične teme ter kritično preučevanje politike in nacionalizma se spretno prepletajo v tem misterioznem trilerju,« so vsebinsko drznost filma opisali v festivalski knjižici. Film bo v okviru nedeljske matineje festivala GoEast prikazan na 35-milimetrskem traku. Drugi pa je restavrirana filmska klasika Nasvidenje v naslednji vojni (1980), režiserja Živojina Pavlovića, ki je nastal po romanu Vitomila Zupana Menuet za kitaro, v katerem partizan Berk ob srečanju z Nemcem Bitterjem obuja spomine na dogajanje med drugo svetovno vojno v Sloveniji. Film je bil lani digitalno restavriran.

Projekcije svojih filmov bosta v Wiesbaden pospremila in v pogovoru s publiko osebno predstavila ustvarjalca Marko Šantić in Maja Weiss, po projekciji filma Nasvidenje v naslednji vojni, ki ga je pred dvema letoma digitalno obnovila Slovenska kinoteka, pa bo postopek in posebnosti digitalnega restavriranja tega filma nemškemu občinstvu predstavil sodelavec pri tem projektu, konservator in restavrator Timotej Lah. O delu svojega očeta Živojina Pavlovića bo spregovoril režiser Nenad Pavlović, ki bo na festivalu predstavil še svoj zadnji film Trag divljaci (Sled zveri, 2022), za katarega je scenarij spisal skupaj z očetom. Festivala se bo udeležila tudi vodja SKICE Berlin Saša Šavel Burkart.

»V zadnjih dveh letih lahko rečemo, da smo v odličnem sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom pa tudi Slovensko Kinoteko in z nemškimi partnerji dosegli izjemno promocijo, vidnost in prisotnost slovenskega filma in s tem tudi slovenskih filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev, kar je eden od prioritetnih ciljev SKICE Berlin pa tudi kulturne diplomacije. Zelo me veseli, da bo letu 2023, ko je Slovenija častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma ta promocija rekordna, saj bo slovenski film doživel obširni retrospektivi v Frankfurtu in Berlinu, v fokusu pa bo na dveh pomembnih festivalih GoEast v Wiesbadnu ter na DOK Leipzig. SKICA Berlin intenzivno že tretje leto zelo dobro sodeluje tudi z berlinskim festivalom animacije (FAB) in podpira sodelovanje slovenskih ustvarjalk in ustvarjalcev animiranega filma na tem festivalu,« je ob tej priložnosti povedala vodja SKICE Berlin Saša Šavel Burkart.

Jesenska filmska turneja po Nemčiji

Projekciji omenjenih naslovov iz dediščine slovenskega filma na festivalu GoEast napovedujeta večjo tematsko retrospektivo slovenskega filma, ki jo Slovenska kinoteka v Frankfurtu oktobra pripravlja v sodelovanju z Nemškim filmskim inštitutom in filmskim muzejem (Deutsches Filmnstitut&Filmmuseum, DFF). Retrospektiva je načrtovana v času frankfurtskega knjižnega sejma.  Kot plod pobud in sodelovanja Slovenskega filmskega centra in SKICE Berlin se bodo v Nemčiji predstavili tudi naši dokumentarci. Od 8. do 15. oktobra se bo odvijal 66. festival dokumentarnega in animiranega filma DOK Leipzig, na katerem so se lani v fokusu zelo uspešno že predstavili slovenski animirani filmi. Letos se programski sklop V fokusu posveča slovenskim dokumentarcem. Za jagodni izbor bo poskrbel Simon Popek. Na Festivalu animacije v Berlinu (Festival of Animation Berlin), ki bo potekal od 29. septembra do 1. oktobra, se slovenski animirani film že tretje leto predstavlja v partnerstvu s SKICO Berlin. Filme bo izbral direktor festivala Animateka Igor Prassel. Novembra pa se bo odvila še ena retrospektiva slovenskega filma, ki bo potekala na Inštitutu za film in videoumetnost Arsenal v Berlinu. Kurator programa, Bernd Buder, odličen poznavalec slovenskega filma in direktor filmskega festivala v Cottbusu, je v program vključil deset naših celovečernih filmov.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO