17. marec 2023

Nagrada mladinske žirije za film Vesolje med nami na festivalu v Kanadi

13. marca so na 27. izdaji mednarodnega festivala Freeze Frame v Winnipegu v Kanadi podelili nagrade otroškim in mladinskim filmom. Žirijo, ki jo vsako leto sestavljajo mladostniki, je najbolj prepričal slovenski mladinski film, Vesolje med nami, režiserke Rahele Jagrič Pirc.

Žirija je v utemeljitvi nagrade zapisala: »To je lep film z odlično igro in ganljivo zgodbo, ki prepleta življenja mladih ljudi, njihovih staršev in zvezd na nebu. » 

Festivala sta se udeležili režiserka Rahela Jagrič Pirc in soscenaristka filma, Darja Medić

Vesolje med nami je mladinska drama o odraščanju, postavljena v Kostanjevico na Krki. Tobi, 14-letni Kanadčan, z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli. Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. 

V filmu igrajo: Kolja Chilima Budišin, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Matic Jamar, Neja Čušin, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman in drugi.

Pri filmu so sodelovali tudi direktor fotografije Darko Herič, montažer Mateja Rackov, skladatelj Janez Dovč, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenograf Miha Ferkov, kostumografinja Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Anita Ferčak, direktorica filma je Amela Ikovic. Producent filma je Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia.

Soproducenti filma so RTV Slovenija, MB Grip, NuFrame, Zvokarna, Mir Media Group (Srbija), v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film. Film je sofinanciral Slovenski filmski center, finančno podporo je prejel tudi od Filmskega centra Srbije in Ministrstva za kulturo Srbije.

Distributer filma je Con Film, prodajni agent pa Coccinelle film iz Italije.

Film je že prodan NPO - Netheland Public Broadcasting, Nizozemska in družbi Inflight Core ter letalskima družbama Turkish Airlines in LOT – poljski letalski družbi.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO