13. maj 2024

Marko Naberšnik snema Belo se pere na devetdeset

Začelo se je snemanje petega igranega celovečernega filma režiserja in scenarista Marka Naberšnika z naslovom Belo se pere na devetdeset.

Ljubljana v osemdesetih letih. V majhnem stanovanjskem bloku živi družina Žakelj: Janez in Mita z otrokoma Bronjo in Rokom ter babica Dada, Mitina mama. Čeprav stanovanje na Vojkovi ni veliko, je tam vse, kar potrebujejo za srečno življenje. Bronjin svet je popoln in veliko zaslug za njeno veselje ima Dada, najboljša babica na svetu, ki skrbi, da je na mizi vedno dobra hrana. Njen svet se zelo spremeni, ko mama zboli za rakom, čeprav resnice o tem Miti nihče ne izda. V zadnjih trenutkih pred smrtjo, ji mama pove, da  se perilo mora prati na devetdeset. Življenje se zavrti naprej, Bronja je študentka, njen brat Rok je postal lep fant, ki nima težav z dekleti, vendar se nenadoma  tudi Bronja mora soočiti z diagnozo raka. S pomočjo fanta Urbana se Bronja bori proti bolezni in zmaga, vendar v tem boju njun odnos ne zdrži. Tukaj pa sta še vedno brat Rok in babica Dada. Še enkrat jim usoda ni mila, saj se Rok pri plezanju v gorah ponesreči in umre. Bronja mora ponovno skozi hudo bolečino, vendar s skrajnimi napori zaključi študij. Takrat pa se mora posloviti od babice Dade, vendar ji je sedaj lažje, saj je ob njej Blaž, s katerim se napoveduje novo življenje.

Scenarij je režiser Marko Naberšnik napisal na podlagi avtobiografskega prvenca slovenske novinarke in pisateljice Bronje Žakelj, ki je takoj ob izidu leta 2018 požel velik uspeh in v 4 letih doživel 9 ponatisov ter več kot 18.500 prodanih izvodov. Pri scenariju je kot soscenaristka sodelovala tudi Bronja Žakelj, ki je ob začetku snemanja izjavila: “Želim si, da bi ustvarili film, ki bi gledalcem po eni strani prinašal duh in sentiment nekega našega časa, po drugi strani pa s seboj nosil tudi upanja in vero. Da se da. Da se da, tudi ko je zelo hudo. Ne samo preživeti, ampak predvsem živeti.”

Režiser Marko Naberšnik (1973) je leta 2007 posnel svoj prvenec Petelinji zajtrk, ki se je z več kot 183.000 gledalci znašel na lestvici najbolj gledanih slovenskih filmov. Pri gledalcih je bil uspešen tudi njegov drugi film Šanghaj iz leta 2012. Njegov zadnji celovečerni film je Slovenija, Avstralija in jutri ves svet iz leta 2017.

Ob prvi klapi svojega novega filma je Marko Naberšnik povedal: »Snemanje je kot mozaik. Vsak snemalni dan je pomemben, da se na koncu zgodi magija na filmu. Bronja je napisala uspešen roman poln čustev in z ekipo izvrstnih igralcev ter sodelavcev za kamero bomo v naslednjih dveh mesecih naredili vse, da njena pripoved dobi enakovredno iskreno podobo na filmu.«

Filmska ekipa bo na terenu 32 dni na lokacijah v Ljubljani, Trstu, Rovinju,Vidmu, na Vršiču do konca junija, z dodatnimi 8 snemalnimi dnevi konec septembra. V filmu igrajo Anica Dobra, Jurij Zrnec, Tjaša Železnik, Lea Cok, Iva Kranjc Bagola, Saša Tabaković, Žiga Šorli, Polona Juh, Mei Rabič, Jaka Mehle, Blaž Dolenc in drugi. Direktor fotografije je Max Sušnik, scenografinja Maja Moravec, kostumografinja Nadja Bedjanić, oblikovalki maske Anita Ferčak in Jasmina Mina Ilić, montažerka Milica Jelača. Film Belo se pere na devetdeset nastaja v produkciji Perfo; producenta sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof  ter v mednarodni soprodukciji srbske produkcijske hiše Biberche, Black Cat Production iz Severne Makedonije, Kinorama iz Hrvaške, Protos Film iz Črne Gore in Quasar iz Italije.

Slovenska producenta sta ob prvi klapi filma izjavila: “Gre za izjemen izziv, na film prenesti moč in emocijo tega čudovitega romana. Verjamemo, da bomo prihodnje leto imeli v kinematografih tako odličen odziv gledalcev kot je bil odziv bralcev romana.”

Film so finančno podprli Slovenski filmski center, POP TV, Viba film, Filmski center Srbije, Filmska agencija Severne Makedonije, Hrvaški avdiovizualni center, Filmski center Črne Gore, Filmska komisija Furlanije - Julijske krajina in Eurimages.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO