9. februar 2021

Grand Prix za kratki film Sestre na festivalu v Clermont Ferrandu

Glavna mednarodna nagrada najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma je pripadla slovenskemu filmu.

V soboto, 6. februarja se je zaključil 43.mednarodni filmski festival v Clermont Ferrandu, ki je potekal od 29. januarja na daljavo. Glavna mednarodna nagrada najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma je pripadla slovenskemu filmu.

Kratki film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle, ki je na festivalu imel tudi svetovno premiero, se je v tekmovalnem programu predstavil med 78 filmi.

Režiserka je ob novici o nagradi povedala: «Neskončno sem ponosna na ekipo, ki stoji za filmom Sestre. Večina igralk in igralcev je bila prvič na filmu in hvaležna sem jim za ogromno zaupanje in sodelovanje. Vsaka članica in član ekipe, tako kreativne kot tehnične in produkcijske, je odprla glavo in srce ter dala velik del sebe v film. Ta nagrada pomeni, da lahko filmi, četudi so narejeni v skromnejših produkcijskih pogojih, gredo naprej in najdejo pot do gledalcev, če smo iskreni in pogumni. Sestre so študija za celovečerni film Fantasy, na katerem trenutno delamo in to je zagotovo velika motivacija in popotnica, da nadaljujemo z zgodbo, ki je povezana z lokalnim okoljem, razbija ustaljene vzorce in ponuja svežo perspektivo. Upam, da bodo gledalci uživali v filmu, in da jih bo našel tam, kjer je najbolj vredno, v srcu.«

Sestre iz naslova – Sina, Mihrije in Jasna – so pravzaprav tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenirke, z lasmi, spetimi v nizek čop, zatlačen v pulover, trenirajo borilne veščine in se držijo bolj zase. Zaradi svojega življenjskega sloga pridejo pogosto v konflikt z lokalnimi fanti. V enem izmed pretepov jih pred popolnim porazom in ponižanjem reši krhko dekle, ki to v bistvu šele postaja.

V Sestrah v glavnih vlogah nastopajo igralka Mia Skrbinac ter Sarah Al Saleh in Mina Milovanović, ki sta se s filmom srečali prvič.

Film je nastal v produkciji A Atalante in soprodukciji z Nuframe, Zvokarna in Supermarket, podprt je bil s sredstvi Slovenskega filmskega centra in Viba filma. Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Peter Perunović, montažer Lukas Miheljak, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Mateja Medvedić, kostumograf Damir Raković in oblikovalka maske Špela Ema Veble.

Producentka filma je Barbara Daljavec.

Letos so selektorji izbirali med skoraj sedem tisoč prijavljenimi filmi.

V zadnjih letih so bili slovenski filmi pogosto na sporedu tega pomembnega festivala: leta 2017 se je v tekmovalnem programu festivala predstavila Špela Čadež z animiranim kratkim filmom Nočna ptica, leta 2020 pa Kristijan Krajnčan s kratkim igranim filmom Potop.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO