11. junij 2023

Govor predsednice RS dr. Nataše Pirc Musar ob podelitvi stanovskih nagrad Društva slovenskih igralcev

"Slovenske igralke in igralci, ste osnovni nosilci zgodbe v razvoju slovenskega filma, ki vse bolj opazno vstopa na svetovne filmske odre."

Podelitev stanovskih nagrad igralcem sovpada s pričetkom festivala Krafft, kar ponuja krasno priložnost, da lahko nagrade za najvišje igralske dosežke na področju filma slavljencem podelimo na igralskem festivalu. To daje celotnemu dogodku še večji in širši pomen.

V Sloveniji vsako leto poteka kar nekaj filmskih festivalov, ki kažejo navezanost Slovenk in Slovencev na filmsko umetnost in potrjujejo radovednost zvestega občinstva, ki nestrpno čaka nove filmske poslastice. Da so prikazana dela kakovostna, tako sporočilno kot estetsko, pa skrbite selektorji in kuratorji festivalskih programov, ki pred ljubitelje filma prinašate najaktualnejša dela umetniškega - art kina. Filmski festivali tudi sicer bogatijo lokalno turistično in kulturno ponudbo, hkrati pa kot celota dvigajo raven slovenske kulturne ponudbe. Istočasno s kranjskim festivalom poteka tudi izolski filmski festival Kino Otok, ki je odličen prikaz, kako pomemben lahko postane, v osnovi kulturni projekt, za lokalno turistično gospodarstvo.

Kultura in trajnostni turizem gresta z roko v roki. V naši državi se vse bolj zavedamo, da smo butična destinacija kjer ne potrebujemo masovnega turizma, ampak skrbno izbrano ponudbo doživetij, ki jih obiskovalec - turist ne more doživeti nikjer drugje kot le pri nas, v Sloveniji. Tega se vse bolj zavedajo številne slovenske občine, ki so pravočasno zaznale razvojne priložnosti na tem področju in že investirajo v kulturno infrastrukturo ter jo povezujejo s turistično ponudbo v kraju in širše, v regiji. Na tem mestu pohvale tudi ministrici in sodelavcem na ministrstvu za kulturo, ki so v letu 2023 uspeli povečati sredstva za področje avdio-vizualnega sektorja, med drugim so zagotovili tudi več sredstev za filmske festivale preko Slovenskega filmskega centra. Če se takšna prizadevanja države in občin pravočasno združijo, nastanejo uspešne festivalske zgodbe kot je vaša v Kranju. Zato pohvale tudi županu Kranja in njegovi ekipi v občinski upravi, ki ima tovrstni posluh in se na številnih področjih ponaša z zelo inovativnimi pristopi pri zagotavljanju javnega servisa občankam in občanom. Odprto in uspešno sodelovanje občinskih javnih zavodov in nevladnega, večinoma prostovoljnega, sektorja je velikega pomena za uspeh tovrstnih iniciativ, še posebej s področja kulture.

Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev, ki je partner festivala je primer enega najbolj aktivnih stanovskih društev, ki skrbi za dvig kakovosti filmskega poklica, prizadevno uvaja nova orodja in znanja, izboljšuje delovne pogoje snemanj in skupaj z ostalimi združenji filmskih ustvarjalcev dosega znatne izboljšave na področju zakonske ureditve avdio-vizualnega področja. Čestitke in zahvala gre tudi vam. Spoštovane slovenske igralke in igralci, ste osnovni nosilci zgodbe v razvoju slovenskega filma, ki vse bolj opazno vstopa na svetovne filmske odre. Pretekle generacije igralk in igralcev so v številnih klasikah pritegnili gledalčevo pozornost z vzbujanjem čustev in izpopolnjeno igro. Prav tako pa uspešno tradicijo slovenske filmske igre nadaljujejo mlajše generacije, ki nam v številnih filmih in nadaljevankah dokazujejo, da spadajo v sam evropski vrh, ob bok najboljšim. Znate nas nasmejati, zaradi vas potočimo tudi kakšno solzo, krivi ste, da nam gredo dlake pokonci, zastaja nam dih, včasih pa nas vodite k resnemu in poglobljenemu razmisleku o stvareh, pojavih, čustvovanju in nasploh o življenju. Zahvaljujem se vam za vaš doprinos k slovenskemu filmu in slovenski kulturi, letošnjim nagrajenkam in nagrajencem pa iz srca čestitam.

Fotografije Primož Pičulin in Maša Pirc / Arhiv Krafft

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO