30. september 2020

Filma Oroslan in Oče nagrajena na 13. festivalu filmske režije Liffe v Leskovcu

Mednarodni festival je potekal od 25. do 29. septembra deloma v živo, deloma pa na spletni platformi. Film Oroslan scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina je prejel glavno nagrado žirije v sekciji Neodvisni film.

Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Z briljantnim konceptom, domiselno formo in duhovito realizacijo, „Oroslan" s svojo originalnostjo ne izstopa samo v regionalni kinematografiji, temveč s svojo kakovostjo zasluži pomembno mesto tudi na zemljevidu evropskega filma. Vizualna podoba in snemanje na filmski trak prispevajo k brezčasnemu vtisu filma, ki s svojo avtorsko svobodo mogoče bolj pripada zlati dobi filmske umetnosti v 60-ih in 70-ih letih, kot pa današnjemu času.«

Zgodba filma, ki je nastala po kratki zgodbi Zdravka Duše pripoveduje o smrti moškega, poznanega pod vzdevkom Oroslan, ki pretrese majhno vas v Porabju. Novica o njegovi smrti se hitro razširi med vaščani. Sčasoma dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se lažje soočili z izgubo, vaščani obujajo Oroslanovo podobo skozi zgodbe o njegovem življenju.

V filmu igrajo Margit Gyecsek, Milivoj Miki Roš in Dejan Spasić. Milivoj Miki Roš je na lanskem Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko moško vlogo. Direktor fotografije je Gregor Božič, montažer Matic Drakulić, oblikovalec zvoka Julij Zornik, glasbo sta napisala Branko Rožman in Ivan Antić. Producent filma je produkcijska hiša Staragara in Miha Černec, koproducenti so I/O post in Film Factory. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Viba filma, Češkega filmskega sklada in Mestne občine Maribor. V sklopu cikla sodobnega slovenskega filma si ga bo na Televiziji Slovenija mogoče ogledati v soboto, 10. oktobra ob 23.05.

Glavna festivalska nagrada Živojina Žika Pavlovića pa je pripadla manjšinski koprodukciji Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića. Gre za srbsko-francosko-nemško-hrvaško-slovensko-bosansko koprodukcijo. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Režiser skozi potovanje junakov v boju za svojo družino natančno prikazuje krutost našega sveta. Intimen in družbeno posvečen, boleče realističen in poetičen film problematizira vprašanje moči posameznika v sedanjem trenutku.«

Ženska stoji pred tovarno z dvema majhnima otrokoma in grozi, da se bo zažgala, če možu Nikoli ne izplačajo preostalih plač in odpravnine. Ker se nihče ne odzove, se res zažge. Otroka kričita in jokata. Ko Nikolo obvestijo, kaj se je zgodilo, odhiti v tovarno. Izve, da je žena v bolnišnici, otroka pa je center za socialno delo odpeljal k rejniški družini. Nikola odkrije, da se za odločitvijo centra za socialno delo skriva korupcijska veriga: direktor je poslal otroka v svojo vas, k svoji družini in sosedom ter si prisvojil del denarja, ki ju zanju plačuje država. Iz protesta in obupa se Nikola odpravi peš v Beograd na ministrstvo iskati pravico zase in svoja otroka.

Scenarij za filma sta napisala Ognjen Sviličić in Srdan Golubović. V filmu igrajo: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Džanković, Milan Marić in Nikola Rakočević. Koprodukcijske hiše so: Vertigo, Neue Mediopolis Film, ASAP Films, Propeler Film, SCCA/pro.ba, ZDF Arte, Arte France Cinema. Film so sofinancirali Filmski center Srbije, Ministrstvo za kulturo in informiranje Republike Srbije, Slovenski filmski center, Eurimages, MDM - Mitteldeutsche Medienförderung, Aide aux cinémas du monde - Centre National de la Cinematographie et de'l Image Animée - Institut Français, Hrvaški avdiovizualni center, Filmski sklad Sarajevo in Ustvarjalna Evropa - MEDIA.

Film je na letošnjem 70. Berlinalu v sekciji panorama prejel nagradi občinstva in ekumenske žirije, takoj zatem na FESTu še nagradi Fedeora in nagrado občinstva, igralec Goran Bogdan nagrado za najboljšo igro. Sledila je še nagrada občinstva in najboljšega igralca manjšinske koprodukcije na filmskem festivalu v Pulju, vmes pa se je Oče že uvrstil v izbor za Evropsko filmsko nagrado.

Slovenska javnost si bo film lahko ogledala v sklopu festivala Poklon viziji, ki ga organizira Kinoatelje v sodelovanju s partnerji iz Slovenije in Italije. Letošnji prejemnik nagrade Darko Bratina in osrednji gost festivala Poklon viziji je prav srbski režiser Srdan Golubović, film Oče bo tako 7. oktobra predvajan kot uvod v ljubljanski Liffe (Liffe pred Liffom) v Cankarjevem domu in 10. oktobra v tekmovalnem programu na 23. Festivalu slovenskega filma v Kinu Komuna.

Poleg Oroslana in filma Oče so bili na 13. festivalu filmske režije Liffe v Leskovcu prikazani še naslednji slovenski filmi: italijansko-slovensko koprodukcija Igor in Rosa slovenske režiserke Katje Colja, Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca, Polsestra režiserja Damjana Kozoleta, manjšinska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske in Človek s senco režiserke Eme Kugler.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO