15. december 2021

Dva slovenska filma v tekmovalnem programu v Clermont Ferrandu

43. mednarodni festival kratkega filma bo v francoskem Clermont Ferrandu potekal od 28. januarja do 5. februarja 2022. V tekmovalni program sta se uvrstila 2 slovenska kratka filma in sicer kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić in večkrat nagrajeni animirani kratki film Steakhouse, animatorke in režiserke Špele Čadež. Na festival je bilo letos prijavljenih 6.200 filmov, med njimi so izbrali 77 filmov iz 55 držav: 51 igranih, 16 animiranih in 10 dokumentarnih. Med 16 animiranimi filmi iz celega sveta sta se uvrstila kar dva slovenska filma, kar je izjemen uspeh in kaže na odlično kondicijo slovenskega animiranega filma.

Babičino seksualno življenje nas popelje na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala in Maria Bohr. Ko-režiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom, zvok je oblikoval Julij Zornik. Film je bil letos nagrajen na festivalih kratkega filma Encounters v Bristolu in švedskem festivalu v Uppsali. Na 24. Festivalu slovenskega filme v Portorožu prejel tudi vesno za posebne dosežke.

Večkrat nagrajeni animirani kratki film Steakhouse, animatorke in režiserke Špele Čadež, letošnje prejemnice Prešernovega sklada, pa subtilno spregovori o družinskem nasilju, skrhanih odnosih v razmerjih in tihem maščevanju, ki se kuha. V risbi in animaciji so poleg Čadeževe sodelovali še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clémentine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož. Svojo festivalsko pot je film začel s premiero v Locarnu, kjer ga ja nagradila žirija mladega občinstva, pred kratkim je prejel nagrado na filmskem festivalu v Talinu, na 24. Festivalu slovenskega filma je Čadeževa zanj prejela vesno za najboljši animirani film, na letošnji Animateki je film prejel posebno omembo žirije.

Oba filma sta zaradi nagrad v Uppsali in v Talinu tudi kandidata za nominacijo v kategoriji kratkega filma za naslednje Evropske filmske nagrade, kar je ravno tako izjemen dosežek.

Lansko leto je slovenski kratki film že doživel velik uspeh v Clermont Ferrandu, ko je slavila Katarina Rešek - Kukla z igranim filmom Sestre. Glavna mednarodna nagrada najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma je tako prvič pripadla slovenskemu filmu.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO