Za vedno tu, Slovenci od Krasa do morja

  • Celovečerni dokumentarni TV film
  • 52'
zgodovinski
  • 2020
  • Slovenija

Tržaški zaliv je bil skozi burno zgodovinsko dogajanje od nekdaj prepihu in tako se je oblikovala tudi usoda tam naseljenih Slovencev.

Oddaja Za vedno tu, Slovenci med Krasom in morjem predstavlja kraje ob obali Tržaškega zaliva, kjer že od nekdaj sobivajo Slovenci in Italijani. Ob prikazu zgodovine in sedanjosti išče odgovore na vprašanja kako tržaški Slovenci ohranjajo narodno samobitnost, k

Tržaški zaliv je bil skozi burno zgodovinsko dogajanje od nekdaj prepihu in tako se je oblikovala tudi usoda tam naseljenih Slovencev.

Oddaja Za vedno tu, Slovenci med Krasom in morjem predstavlja kraje ob obali Tržaškega zaliva, kjer že od nekdaj sobivajo Slovenci in Italijani. Ob prikazu zgodovine in sedanjosti išče odgovore na vprašanja kako tržaški Slovenci ohranjajo narodno samobitnost, kaj jih zavezuje, da ohranjajo svoje korenine na tem ozemlju in od kod črpajo moč za negovanje slovenske besede in kulture. Tržaški zaliv je bil skozi zgodovino prizorišče burnih dogodkov in ob tem se je oblikovala tudi usoda tržaških Slovencev, ki so se tradicionalno ukvarjali z ribištvom, vinarstvom in oljkarstvom. Poleg ribiškega muzeja v Križu in Kraške hiše v Repnu je v oddaji predstavljen tudi muzej v Škednju, posvečen krušaricam. Na poti ob obali Tržaškega zaliva od Štivana do Škednja spoznamo zadnjega slovenskega ribiča iz Repna Aleša Grilanca. Marko Tavčar izčrpno opiše življenje in položaj Slovencev v Devinu in Štivanu. Več kot tisočletno tradicijo ribištva, ki je značilna samo za Slovence v teh krajih, predstavijo Franco Cossutta, Bruno Volpi Lisjak in Ladi Gruden. Člana društva Prosekar Alessio Štoka in Miloš Škabar sta med vinarji, ki se lotevajo novih izzivov, Boris Pangerc pa razkaže svoj oljčnik, ki ga obdeluje s posebno ljubeznijo.

Režija Magda Lapajne

scenarij

scenaristka

režija

režiserka

produkcija

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažerka

zvok

oblikovalec zvoka
snemalec zvoka
snemalec
snemalec
snemalec
snemalec
osvetljevalec
osvetljevalec
osvetljevalec

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Forever Here, Slovenians from the Karst to the Sea (angleščina)
Žanr
zgodovinski
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,77:1 (16:9)
Trajanje in dolžina
52'
Barva
barvni in črno-beli
Zvok
stereo
Prikazovalni format
digitalni datoteka

Stik z uredništvom