Norega se metek ogne

  • Celovečerni igrani film
  • 85'
drama, komedija
  • 2005
  • Slovenija

Kiti in Jožek, mlad par iz Prekmurja, se kot tehnološki višek, poln upanja, odpravi v Ljubljano, s trebuhom za kruhom. Prek oglasa najameta skromno sobo v stanovanju, kjer živita Epifani in Aleks. Epifani je lastnica stanovanja, ki ga je Aleks, njen ljubimec in propadli glasbenik, brez njene vednosti oddal. Jožek se odpravi na avdicijo za natakarja in pogrne. Njegovi urbani upi se počasi začnejo p

Kiti in Jožek, mlad par iz Prekmurja, se kot tehnološki višek, poln upanja, odpravi v Ljubljano, s trebuhom za kruhom. Prek oglasa najameta skromno sobo v stanovanju, kjer živita Epifani in Aleks. Epifani je lastnica stanovanja, ki ga je Aleks, njen ljubimec in propadli glasbenik, brez njene vednosti oddal. Jožek se odpravi na avdicijo za natakarja in pogrne. Njegovi urbani upi se počasi začnejo podirati, denar, ki sta ga s Kiti prinesla s seboj iz Prekmurja, izpuhti. Tudi razmere v stanovanju se zaostrujejo. Aleks, ki je takoj zapravil dobljeno najemnino, ima polomljene noge zaradi starih dolgov, ki se vlečejo še od znamenite 'slovenske' igre Catch the Cash, Epifani pa ga je že precej sita in se po najboljših močeh trudi rešiti njun odnos. Aleks je obupan in nemočen. Neke noči, ko je stres prevelik, potrka na Jožekova vrata in ga v obupu prosi, naj mu priskoči na pomoč. Jožek v Aleksovi nesreči najde svojo korist. V njem se prebudi stara bojevniška prekmurska narava, saj je vnuk Vilmoša Tkalca, velikega vodje Prekmurske republike iz daljnega leta 1919, ko je ta severovzhodna slovenska pokrajina cvetela kot samostojna republika cele štiri dni. Jožek svoje nemočne sostanovalce pripravi na obračun. Usodnega dne izterjevalci spet pridejo k Aleksu po ostanek denarja, na vratih pa presenečeni zagledajo Jožeka v popolni bojni pripravljenosti.

kritika
07.10.2005
kritika
št. 672/14.10.2005

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent
izvršni producent

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
avtor glasbe

montaža

montažer
montažer
montažerka

scenografija

scenografka
snemalec zvoka

produkcija

produkcija
distribucija
Premiera
2005
Premiera
01.10.2005, Slovenija
Alternativni naslovi
Bullets Miss the Fool (angleščina)
Žanr
drama, komedija
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
85' / 2332 metrov
Barva
barvni
Zvok
stereo
Snemalni format
digitalni DV
Prikazovalni format
film 35mm
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
187,781.00 EUR

Stik z uredništvom