Hvala za Sunderland

  • Celovečerni igrani film
  • 92'
drama, komedija
  • 2012
  • Slovenija

Glavnemu junaku Johanu gre vse narobe, vendar kljub temu verjame, da se mu bo življenje spremenilo. To se sicer res zgodi, a je sprememba slaba: izgubi službo, zaplete se v finančne težave, zapusti ga žena Sabina ... Življenje se mu dokončno zazdi brez smisla, ko v časopisu prebere intervju z obetavno pevko, v katerem se ta pritožuje, da je preobremenjena s snemanji, kosili in sprehodi s psom. Odl

Glavnemu junaku Johanu gre vse narobe, vendar kljub temu verjame, da se mu bo življenje spremenilo. To se sicer res zgodi, a je sprememba slaba: izgubi službo, zaplete se v finančne težave, zapusti ga žena Sabina ... Življenje se mu dokončno zazdi brez smisla, ko v časopisu prebere intervju z obetavno pevko, v katerem se ta pritožuje, da je preobremenjena s snemanji, kosili in sprehodi s psom. Odloči se za samomor, vendar se tudi to dejanje obupa obrne drugače, kot je načrtoval. TV-film nam s svežim scenarističnim in režijskim pristopom kaže današnjo slovensko družbo skozi dva sodobna fenomena: na eni strani je glavni junak Johan, pošten delavec stare šole na robu eksistence, po drugi strani pa se njegova zgodba na posrečen način prepleta z vzponom novodobne zvezde.

movie poster placeholder

scenarij

režija

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

scenografija

scenografka

kostumografija

kostumograf

maska

oblikovalec maske

zvok

oblikovalec zvoka
direktor filma
vodja snemanja

produkcija

produkcija
Vesna
za montažo
2012

Zato, ker je bil eden redkih filmov iz celovečernega programa, pri katerem nam ni bilo dolgčas.

Vesna
za glavno vlogo
2012

Grega Baković je ustvaril v filmu HVALA ZA SUNDERLAND nepozaben prizor, ko se pobit, vsega dostojanstva oropan mali človek upre in zakriči. Baković plete usodo Johana z minimalnimi, najfinejšimi izraznimi sredstvi, s silovitimi prehodi, zmehčanimi z obupanim pogledom, sramežljivim nasmehom, vedno je poln vsebine, topline. Njegov Johan je na videz preprost, pod površino pa živi človek z vrednotami, upanjem, poln ljubezni... pa tudi jeze, obupa, ki nas s svojo čistostjo prepriča , da sočustvujemo z njim do srečnega konca.

Vesna
za stransko vlogo
2012

Đurićev Zlatko v filmu HVALA ZA SUNDERLAND je bravurozno delo igralca, ki obvlada filmski detajl, ves čas na tanki meji med več in manj. Je poln duhovitosti in življenja, razkošen v izrazu. S pretanjenim posluhom za čas v katerem živi, je njegov Zlatko sluzast, izkoriščevalski tip, ki ga prepoznaš na ulici, pa se skozenj ves čas smejiš svoji neumnosti. Navdušuje njegova domišljija pri uporabi rekvizita, ki ga vrhunsko vplete v svoj lik.

Vesna
za celovečerni film
2012

Zakaj? Zakaj pa ne? Vsi štirje glavni favoriti so bili približno enaki, vendar nas je med njimi najbolj prepričal prav Maksimovićev film. HVALA ZA SUNDERLAND nas je zabaval in se nas dotaknil. Čeprav je narejen površno, nam je kljub temu ostal v spominu.

Tekmovalni program
Premiera
2012
Premiera
29.09.2012 / FSF - Festival slovenskega filma, Tekmovalni program, Portorož, Slovenija
Alternativni naslovi
Thanks for Sunderland (angleščina)
Žanr
drama, komedija
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,77:1 (16:9)
Trajanje in dolžina
92'
Barva
barvni
Zvok
stereo
Prikazovalni format
video HDCAM
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Financiranje
27,500.00 EUR
razpis / za povečave in transferje

Stik z uredništvom