Filmski obzornik 17

 • Kratki dokumentarni film
 • 19'
informativni
 • 1947
 • Jugoslavija (Slovenija)
 1. Zmaga Titovih zavodov “Litostroj”
 2. Graditev gozdnih poti
 3. Nov način zidanja opečnega zidu
 4. Dešji dom v Mariboru
 5. Očarstvo na Kočevskem
 6. Novice

 1. ZMAGA TITOVIH ZAVODOV “LITOSTROJ” Delavski kolektivi in ljubjanski prostovoljci gradijo livarno Litostroj. 1. septembra 1947 poteka svečana otvoritev ob navzočnosti Josipa Broza Tita, ki si ogleda tovarno in delo v njej.

direktorja fotografije: Metod Badjura, France Cerar / avtor glasbe: Danilo Švara

 1. GRADITEV GOZDNIH POTI Mladinske brigade obnavljajo poti v gozdovih Kočevskega Roga.

scenarist: Albert Papler / direktor fotografije: Rudi Vavpotič / avtor glasbe: Blaž Arnič

 1. NOV NAČIN ZIDANJA OPEČNEGA ZIDU Gradbeno podjetje Megrad s pomočjo prostovoljcev gradi stanovanjske bloke v ljubljanski Šiški, ob tem se poslužuje novega, hitrejšega načina zidanja.

režiser: France Jamnik / direktor fotografije: Rudi Vavpotič

 1. DEČJI DOM V MARIBORU Življenje sester in otrok v dečjem domu v Mariboru.

scenarist in režiser: Janez Ovsec / direktor fotografije: Rudi Vavpotič

 1. OČARSTVO NA KOČEVSKEM Pašnja ovac na Kočevskem. Postopek pridobivanja volne od striženja do končnih volnenih izdelkov.

direktor fotografije: Metod Badjura / avtor glasbe: Karel Pahor

 1. NOVICE a) Obisk Josipa Broza Tita v Kočevskem Rogu, kjer si ogleda glavni štab Narodno osvobodilne vojske, Centralni komite Komunistične partije Slovenije, Izvršni odbor Osvobodilne fronte in uredništvo Partizanskega tiska. b) Avto-moto dirke po ljubljanskih ulicah za prvenstvo Slovenije 27. julija 1947.

direktorja fotografije: Ivan Marinček in France Cerar

Režija France Jamnik
Zasedba Ivan Pengov, Josip Broz Tito, Edo Mihevc
Zanimivost

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom

Filmski obzorniki so prvi redno izhajajoči filmski zapisi o dnevnih dogodkih v Sloveniji. Med leti 1946-1951 je izšlo 54 številk v skupni dolžini 21.811 metrov, kar ustreza devetim celovečernim filmom. Obzorniki so bili predvajani v kinodvoranah, običajno pred celovečernim filmom rednega programa. Nekakšni predhodniki TV dnevnika, so ljudem prvič avdiovizualno podali novice iz Slovenije. Vsebinsko so zajeli vsa področja družbenega življenja. V prvih številkah je bila v ospredju politična tematika, obnova od vojne porušene države in fizkultura. Z leti sta v ospredje vse bolj prihajali hitro razvijajoči se industrija in umetnost. Za nastanek Filmskih obzornikov imajo največjo zaslugo filmski delavci, ki so si po zgledu jugoslovanskega tednika Filmske novosti želeli ustvariti lastno revijo, ki bi se vsebinsko osredotočala izkjlučno na novice iz Slovenije. To jim je uspelo pod okriljem Triglav filma, ki je vsem številkam Filmskih obzornikov služil kot producent, in Ministrstva za prosveto, ki jih je financiralo. Obzorniki so ne le pomemben zgodovinski vir, ki s slikovnim gradivom sistematično pričajo o povojnem dogajanju na naših tleh, temveč so v času nastajanja bili pomembna šola slovenskim filmskim ustvarjalcem na vseh področjih. Pod mentorstvom izkušenih kolegov so se kalile nove generacije filmarjev, med katerimi so mnogi zgradili bogato filmsko kariero in se podpisali pod filme, ki danes veljajo za klasike slovenske filmske zgodovine. V prvih številkah so bili izpostavljeni le direktorji fotografije, pod šestega se je podpisal tudi oblikovalec glasbe, pod sedmega scenarist, sledili so režiserji, uredniki, oblikovalci zvoka in drugi. Skozi ustvarjanje obzornikov se je tako širila ozaveščenost fimskih poklicev, ne le med gledalci, temveč tudi med avtorji. Slednji so svoje zasluge v obzornikih podpisali pod posamezne novice znotraj vsake številke obzornika, vendar to beleženje ni bilo redno in sistematično, zato pri marsikateri novici avtorstvo ni znano.

movie poster placeholder
vrstni red špice
napovedovalec
(glas)
abecedni vrstni red

scenarij

scenarist
scenarist

režija

režiser

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
avtor glasbe
avtor glasbe
(špica)
avtor glasbe

montaža

montažer

zvok

oblikovalec zvoka
urednik
urednik

produkcija

produkcija
Alternativni naslovi
Film Review 17 (angleščina)
Žanr
informativni
Produkcijske države
Jugoslavija (Slovenija)
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
19' / 512 metrov
Zvok
mono
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Dostopnost
Slovenski Filmski Arhiv pri Arhivu RS
Ljubljana, Slovenija
Litostroj
Maribor, Slovenija
Slovenija
Kočevski gozdovi
Kočevski Rog, Baza 20

Stik z uredništvom