Dolge počitnice

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 80’
  • 2012
  • Slovenija

Slovenija je leta 1991 postala neodvisna država. 13-letni Aleks je odšel na počitnice v Srbijo. Štiri leta se ni mogel vrniti domov, v državo, v kateri je bil rojen in kjer je hodil v šolo. Na "počitnicah" je ostal skoraj dvajset let. Nisveta je pred 30 leti prišla iz Bosne. Po osamosvojitvi je rodila hčerko, ki prvi dve leti sploh ni obstajala. Katarina je kot najstnica ostala brez staršev, bre

Slovenija je leta 1991 postala neodvisna država. 13-letni Aleks je odšel na počitnice v Srbijo. Štiri leta se ni mogel vrniti domov, v državo, v kateri je bil rojen in kjer je hodil v šolo. Na "počitnicah" je ostal skoraj dvajset let. Nisveta je pred 30 leti prišla iz Bosne. Po osamosvojitvi je rodila hčerko, ki prvi dve leti sploh ni obstajala. Katarina je kot najstnica ostala brez staršev, brez stanovanja, brez denarja in brez dokumentov. 26. februarja 1992, dobrega pol leta po osamosvojitvi, je Slovenija okoli 20.000 ljudi brez opozorila odstranila iz registra državljanov. Dolge počitnice pripovedujejo življenjsko zgodbo treh ljudi, ki jih je ta politična odločitev zaznamovala za celo življenje.

Režija Damjan Kozole
Zasedba Aleksandar Jovanović, Katarina Keček, Nisveta Lovec
Nagrade 1 nagrada
Zanimivost

Film je bil premierno prikazan ob dvajsetletnici izbrisa iz registra državljanov.

scenarij

scenaristka

režija

režiser

produkcija

producent
soproducent

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer

produkcija

produkcija
soprodukcija
v sodelovanju
tehnična podpora
Vesna
za dokumentarni film
2012

Žirija pozdravlja uvrstitev celovečernega dokumentarnega filma v program. Teme, ki jih avtorji izbirajo, so izjemno pomembne in zanimive, vendar smo mnenja, da jih ne uspejo v celoti izkoristiti. Filmi so tako večkrat razvlečeni, hitro zapadejo v ponavljanje in celo samo-promocijo. Izmed filmov v tekmovalnem dokumentarnem programu, se nam je zdel najbolj kompleksen in dovršen Kozoletov film DOLGE POČITNICE.

Premiera
20.02.2012, Slovenija
Alternativni naslovi
The Long Vacation (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,77:1 (16:9)
Trajanje in dolžina
80 minut
Barva
barvni (s črno-belimi inserti)
Zvok
stereo
Prikazovalni format
digitalni DCP
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
190,454 EUR

Stik z uredništvom