AmebaPredvajana programska vsebina vključuje prizore, ki niso primerni za otroke do 15. leta starosti.

  • Celovečerni igrani film
  • 72'
drama, fantastični, znanstveni
  • 2021
  • Slovenija
FULL HD Podnapisi

Trije fantje na robu družbe se trudijo preživeti s kriminalom in postati nekdo, a razpadli sistem v katerem živijo jim to ves čas preprečuje. Ko v mestu zmanjka še vode se njihova življenja zapletejo v spiralo nasilja in slepega sla po pravici.

Režija Blaž Završnik
Zasedba Dario Nožić Serini, Matej Tunja, Luka Lah
Nagrade 1 nagrada
Zanimivost

Glasbena zasedba Matter (Dario Nožić Serini, Matej Tunja in Luka Lah) je svojo naklonjenost filmski oziroma vizualni umetnosti izkazovala že od prvih korakov na sceni. Videospoti zasedbe so vedno imel

Glasbena zasedba Matter (Dario Nožić Serini, Matej Tunja in Luka Lah) je svojo naklonjenost filmski oziroma vizualni umetnosti izkazovala že od prvih korakov na sceni. Videospoti zasedbe so vedno imeli tisti element »filma, ki je segal preko klasičnega nizanja posnetkov v podporo glasbi, v ospredje pa so Matter vedno postavili zgodbo. Tako ne preseneča, da so leta 2017 javnosti predstavili kratki film Pimpin Piaf, zgodbo o prijateljih, ki skušajo najti načine za preživetje v svetu, s katerim se ne strinjajo. Svojo estetiko so združili z režiserjem Blaž Završnik, ki je za svoj kratek študentski film Nad mestom se dani prejel Vesno, za svoj celovečerni prvenec Pot v raj pa več nacionalnih in mednarodnih nagrad, med drugim nagrado občinstva za najboljši film na FSF.

Film je bil posnet pred tremi leti, njegova zgodba pa danes deluje še bolj aktualno, kot v času snemanja.

Film, postavljen v bližnjo prihodnost, problematizira distopično smer razvoja družbe; vodni viri se privatizirajo, z njimi se prekupčuje, življenje na vseh nivojih upravljajo korporacije, internet je pod nadzorom, socialna država postaja oddaljen spomin. Zaradi informacijskega mrka je z ljudmi enostavneje manipulirati kot kadarkoli prej. Kako se s propadom sistema sooča skupina treh prijateljev, ki že sicer živijo na robu sistema, a se kljub temu trudijo postati nekdo navkljub vsem oviram, ki jim jih na pot postavlja sistem.

V filmu so poleg zasedbe Matter nastopili tudi Anja Drnovšek, Sebastjan Starič, Mojca Partljič, Maša Grošelj, Mia Skrbinac, Bonino Englaro, Davor Janjić in Olga Kacjan. Scenarij sta napisala Dario Nožić Serini in Blaž Završnik, ki je film tudi režiral, glasbo sta prispevala Matter in YGT. Film je producirala produkcijska hiša Bandera, v koprodukciji z Warehouse Collective, Gliser, Aural Fiction in Nu Frame.

scenarij

režija

režiser

produkcija

producent
producent
producent
izvršni producent

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažerka
montažer

kostumografija

kostumograf
(oblikovalec kostumov)
kostumograf
(oblikovalec kostumov)
kostumograf
(oblikovalec kostumov)

maska

oblikovalka maske
(posebni učinki)

zvok

oblikovalec zvoka
asistent režiser
rekviziter
snemalec zvoka
snemalec zvoka
mikrofonist
mojster vizualnih učinkov
(dodatni vizualni učinki)
asistent kamere
kolorist
grafični oblikovalec

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
poprodukcija slike
posebna omemba
-------
2021

Film Ameba si zasluži posebno omembo zaradi gverilskega pristopa k snemanju, ki se ga v slovenski in regionalni kinematografiji uporablja vse preredko, a lahko, kot je razvidno v tem primeru, da zelo zanimive rezultate.

Žanr
drama, fantastični, znanstveni
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
bosanščina, makedonščina, slovenščina, srbohrvaščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,5:1 (3:2)
Trajanje in dolžina
72'
Barva
barvni in črno-beli
Zvok
stereo
Prikazovalni format
digitalni DCP

Stik z uredništvom