Alma M. Karlin: Samotno potovanje

  • Celovečerni dokumentarno-igrani TV film
  • 84’
  • 2009
  • Slovenija

Alma M. Karlin je slovenski fenomen drzne, pogumne ženske, ki se je med leti 1919 in 1927 podala s svojim pisalnim strojem, znamenito "Eriko" na osem letno nevarno in tvegano pot okoli sveta. S pisanjem o tej izkušnji, ki jo je zaznamovala za vse življenje (tako fizično, kakor tudi duhovno), je doživela svojo notranjo katarzo. Prav ta pot iskanja, "spoznavanja sebe" (kakor temu pravi Alma), iskanj

Alma M. Karlin je slovenski fenomen drzne, pogumne ženske, ki se je med leti 1919 in 1927 podala s svojim pisalnim strojem, znamenito "Eriko" na osem letno nevarno in tvegano pot okoli sveta. S pisanjem o tej izkušnji, ki jo je zaznamovala za vse življenje (tako fizično, kakor tudi duhovno), je doživela svojo notranjo katarzo. Prav ta pot iskanja, "spoznavanja sebe" (kakor temu pravi Alma), iskanja nekih večnih resnic o obstoju in življenju, veri in kulturah, jo je pripeljala na višji duhovni nivo in v njej prebudila filozofska spoznanja, ki so se kazala v njenih poznejših delih. Ta njena pot je tudi osrednja tema igranega dokumentarca. Skozi to pot spoznavamo miselni svet Alme M. Karlin, njeno trpljenje, njene stiske, vendar vztrajno predanost višjemu cilju, ki jo je ne glede na ovire in včasih brezupne življenjske situacije gnal naprej proti cilju, ki si ga je zadala. Njeno zanimanje za tuje kulture, religije, mitologijo antropologijo in botaniko ji je nudilo ogromno snovi za pisanje vse življenje. Kritike z vseh kontinentov njenih številnih del, ki jih je ustvarila med potjo okoli sveta in po vrnitvi v rodno Celje, so z vsakim poznejšim delom Alme Karlin vse boljša. Alma je predavala o svojih potovanjih na številnih univerzah in v društvih po svetu in Evropi. Obstajali so številni klubi občudovalcev Alme Karlin, od katerih je dobivala prošnje za avtograme in slike. Alma Karlin je pisala v nemščini, njena dela pa so prevedena v angleški, slovenski, francoski, madžarski, italijanski, srbski ter v skandinavske jezike. Sodijo med najbolj brana dela tridesetih let prejšnjega stoletja, tudi na nemškem oddelku takrat največje knjižnice na svetu Public Library v New Yorku. Od devedesetih let 20. stoletja naprej so njena dela ponovno oživela tudi v Sloveniji, skoraj vsako leto izzide kakšna njena knjiga v novem prevodu, vsaka izmed njih je v slovenskem prostoru prava prodajna uspenica, za svetovne popotnike pa Alma ostaja vzor vreden branja, proučevanja in posnemanja.

Režija Marta Frelih
Zasedba Veronika Drolc, Ana Rehberger, Darja Hlavka Godina
Nagrade 2 nagradi
vrstni red špice
Alma Karlin
mala Alma
dvojnica Alme v Indiji
Thea Schreiber Gamelin
Jakob Karlin
indijec na vlaku
insdijska prodajalka cvetja
abecedni vrstni red
nemški novinar
(glas)
Vilibalda Miheljak
pripovedovalec
(glas)

scenarij

scenaristka

režija

režiserka

produkcija

producent
producent
(uredništvo dokumentarnih filmov)
izvršna producentka

fotografija

direktor fotografije

glasba

glasbena opremljevalka

montaža

montažer
(ni v špici)

scenografija

scenografka

kostumografija

kostumografka

zvok

oblikovalec zvoka
(ni v špici)
tajnica režije
organizator
rekviziter
rekviziter
asistent kamere
asistent kamere
asistent kamere
asistent kamere
asistent kamere
osvetljevalec
osvetljevalec
osvetljevalec
osvetljevalec
scenski mojster
garderoberka
frizer
urednica
(uredništvo dokumentarnih filmov)
odgovorni urednik
(kulturni in umetniški program)

produkcija

soprodukcija
izvršna produkcija
posebno priznanje
za dokumentarni film
2009

Ustvarjalci filma so zelo poglobljeno in natančno rekonstruirali čas in življenje ugledne slovenske publicistke Alme M. Karlin.

Vesna
za kostumografijo
2009
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
angleščina, nemščina, slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,77:1 (16:9)
Trajanje in dolžina
84 minut
Barva
barvni
Zvok
stereo
Prikazovalni format
video HDCAM
Kamera
Sony HDW-750p
Število sličic na sekundo
25

Stik z uredništvom