Zdaj!

Filmi bodo za brezplačen ogled dostopni od 8. do 12. marca.


Smučarske sanje

Haidy Kancler
Slovenija (produkcija: Studio Virc), Avstrija, Finska, 2022, 83 min

Film Smučarske sanje je na voljo samo prijavljenim uporabnikom v Sloveniji: --> OGELD FILMA <--

V afganistanskem mestu Bamyan Zakia (25), Fatima (21) in Fariba (16) sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. Ko jim njihova slovenska trenerka smučanja Ana (30) sporoči, da lahko odidejo v Evropo na intenzivno usposabljanje za učiteljice smučanja, se zdi, da so še korak bližje k uresničitvi svojih sanj.


O režiserki
Maja Senekovič (aka Haidy Kancler) se je rodila leta 1982 v Mariboru. Dokončala je študij Medijskih komunikacij na Univerzi v Mariboru. Od leta 2009 ustvarja kot neodvisna filmska režiserka. V njenem ustvarjalnem opusu najdemo vrsto dokumentarnih filmov, komercialnih projektov ter sodelovanj z različnimi producentskimi hišami in televizijami. Ustvarja doma in v tujini. Za svoje filme je prejela več nagrad. Njen prvi celovečerni film "Najgloblji zemljan v kopalkah" je bil sprejet na East Silver, Vasteras FF, WIIFA, Dokudoc in mnoge druge festivale.


Obzornik 670 - Rdeči gozdovi

Nika Autor
Slovenija (produkcija: Obzorniška fronta), 2022, 16 min

Film premišljuje o rezilni žici, postavljeni na poljih in v gozdovih ob meji Evropske unije, in obravnava gozd kot politični prostor. Kraj, v katerega je vpisana zgodovina tajnih zatočišč in tajnih praks solidarnosti v različnih kontekstih, časih in obdobjih.


Obzornik 2021 - Tukaj imam sliko

Nika Autor
Slovenija (produkcija: Obzorniška fronta), 2022, 17 min, 4K

Film premišljuje o postavitvi rezilne žice na poljih in v gozdovih ob meji Evropske unije in obravnava gozd kot politični prostor. Kraj, v katerega je vpisana zgodovina tajnih zatočišč in tajnih praks solidarnosti v različnih kontekstih, časih in obdobjih.


O režiserki
Nika Autor je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po študiju v Ljubljani je opravila doktorski študij na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Ukvarja se z raziskovanjem dokumentarnih ustvarjalnih praks s poudarkom na formi filmskega eseja, video instalacije in fotografije. Preučuje teme, povezane z migracijami, pravicami delavk in delavcev in politiko spomina. Njena dela so bila prikazana v mnogih muzejih, galerijah in na festivalih doma in v tujini, zanje pa je prejela tudi številne nagrade in priznanja. (Venice Biennial, Künstlerhaus Wien, Maxxi, Jeu de Paume, Garage Moscow, Viennale, Crossing Europe, Toronto International Film Festival,International Film Festival Roterdam, JEUNJU, etc.)
Je soustanoviteljica Obzorniške fronte, kolektiva ustvarjalcev s področja filmske, vizualne in politične teorije in umetnosti.