Frišno

Filmi bodo za brezplačen ogled dostopni od 8. do 12. marca.

Po Sylvijino

Verica Pospíšilová Kordić
Češka (produkcija: FAMU), 2020, 12 min

Sylviejino življenje utripa v ritmu odgovornosti. Učinkovita je, brezhibna, čudovita in utrujena. Ko se zgodi majhna nesreča, se vse spremeni … Ali pač?


O režiserki
Verica Pospíšilová Kordić se je rodila leta 1981 na Hrvaškem in se preselila na Češko, da bi študirala animacijo. Med ustvarjanjem filma Po Sylvijino na FAMU je zgodba skoraj postala


Režiserka o filmu
Film se ukvarja s težavami družbe, ki zahteva in hvali maksimalno uspešnost v vseh vidikih življenja. To lahko opazujemo zlasti pri ženskah, ki morajo – poleg tega, da morajo delati enako kot moški – skrbeti za svoje družine in gospodinjstva; in ob tem še dobro izgledati. Ženske naj bi posedovale neskončno energijo, občutek za logistiko in širši pogled na stvari v vsem, kar počnejo. Ali lahko zadostijo tem pričakovanjem in ali bi sploh morale?


Gnida

Margareta Grm
Slovenija (produkcija: AGRFT), 2022, 12 min

Manekenki MARIJI (19) se na privatni zabavi zgodi nekaj slabega, vendar ji naslednje jutro ni čisto jasno, kaj se je zgodilo. Spremlja jo le neprijeten občutek. Naslednje dni podoživlja spomine tistega večera ter poskusi izvedeti, kaj se je v resnici zgodilo.

V sebi

Viktorie Štěpánová
Češka (produkcija: FAMU), 2020, 6 min

Animirani dokumentarec nas popelje v um ljudi, ki so preživeli anoreksijo. Črno-beli svet se vrti okoli prizadevanj, da se ne bi zredila, da bi pogoltnila vsaj en ugriz in da ne bi sovražila lastnega telesa.

Razgled

Ema Paš
Slovenija (produkcija: Ema Paš), 2022, 10 min

Razgled je kratek dokumentarni film o dveh sestrah in njunem specifičnem odnosu: neprestana nastrojenost ena do druge; nešteti prepiri o majhnih in velikih stvareh; hkrati pa tesna vez, ki jo imata; sožitje, ki se je oblikovalo med dvema tako različnima, a hkrati tako podobnima človekoma. Ljubezen namreč lahko pride v najrazličnejših oblikah. Film je nastal iz potrebe po spominjanju in kot hommage bratoma Maysles ter njunemu dokumentarcu Sivi vrtovi (1975).

Foxy Girls

Maja Penčič
Češka (produkcija: FAMU), 2021, 13 min

Iskrena reportaža o ženskosti, ljubezni in mladosti. Film skozi izpovedi štirih prijateljic odpira tabuje, s katerimi se v svojih življenjih srečujejo vse ženske.